Više od 30 godina od pada aviona iz Ustike, talijanska drzava će konačno članovima stradalih 81 osoba isplatiti odštetu u iznosu od 110 miliona eura. Talijanski vrhovni sud, Kasacijski sud u Rimu u ponedeljak je odlučio: Avion je očigledno od strane borbenih aviona NATO-a oboren raketom. Definitivno je tom presudom Kasacijski sud pobio teoriju kojom se vodila talijanska vlada, a po kojoj je uzrok nesreće kvar ili ekspozija u avionu.

Avion je bio na liniji Bolonja-Palermo večeri 27.Juna.1980 godine kada je oko 20:59 sjevero-istočno od otoka Ustika nestao sa radara.

Talijanska vlada je žurno je saopćila  navodni uzrok nesreće -kvar- prije nego je uopće izvršena istraga: Dijelovi olupine leže na dubini od 3.000 metara i tek nakon nekoliko godina su sakupljeni.

Bili su to članovi stradalih i nekoliko sumnjičavih novinara- među njima i tadašnji dopisnik Verner Rait (Werner Raith)- koji se tim objašnjenjem nisu zadovoljili.

Nato-ovi  lovci

Ubrzo je postalo jasno: Te večeri su se iznad Tirenskog mora između Korzike i Sardinije na Sjeveru i na kopnu na istoku odigravao pravi ratni scenario, na jednoj strani razne NATO snage a na drugoj Libija. Oko 15 francuskih, britanskih, talijanskih i američkih lovaca je bilo u zraku, dok je iznad Elbe kruzio AWACS Boing. Nekoliko lovačkih aviona nalazilo se u neposrednoj blizini putničkog aviona kada se srušio.

Međutim talijanska vlada je to uporno negirala. Radarsko snimanje nije bilo na raspolaganju jer su radari slučajno upravo u vrijeme nesreće bili isključeni, rečeno je izmedu ostalog.

Mrtvi svjedoci

Međutim, neki zaposlenici u vojnom i civilnom radarskom sistemu su progovorili izazvavši dramatične posljedice. Više  svjedoka nesreće su u narednim godinama nastradali pod čudnim okolnostima, među njima dva pilota akrobatskog tima “ Fracce tricolori” čiji su se avioni 1988 g. prilikom aeromitinga u Ramsteinu sudarili. Ta nesreća je izazvala smrt 70 ljudi, a među njima i pilot Ivo Natureli, koji je prilikom katastrofe nalazio na dužnosti i objasnio kako će dati izjavu.

Istražni sudac Rosario Priore u dugogodnišnjem slaganju slagalica, ipak uspio rekonstruisati scenario Ustike. Njegova teza: NATO-ovi lovci su navedene večeri pokušali da obore avion libijskog revolucionara Muamera al Gadafija, koji je mešutim pobjegao a na mjesto toga raketa je pogodila avion kompanije Itavia iz Ustike.

Tadašnji zrakoplovni generali su uspjeli da izbjegnu kaznu zbog sistematskog brisanja dokaza. Jedna komora zadužena za kaznena djela Kasacijskog suda je u Januaru 2007 godine iznijela tezu po kojoj je eksplozija u avionu izazvala pad i svi osuđeni su pušteni na slobodu.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *