Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ danas su, kako to već punih 16 godine čine svakog jedanestog u mjesecu, mirnim protestom na ulicamaTuzle ponovo ukazale na razmjere zločina genocida počinjenog nad civilima Srebrenice.

Nekoliko stotina majki, kojima su se, uz pedesetak članica Udruženja „Zemzem“ iz Slovenije, pridružile i znatan broj Tuzlanki, pronijele su gradom jastučiće na kojima su izvezena imena njihove ubijene djece.

– Nažalost, Slobodan Milošević, jedan od  najvećih krivaca za sve što se dogodilo u posljednjem ratu, pa i genocid u Srebrenici, umro je, a da nije dočekao izricanje kazne. Za istoriju on će biti nevin, a za nas zauvijek će ostati zločinac. Tribunal u Hagu, kako je to  dozvoljavao Miloševiću, danas dozvoljava i zločincima Karadžiću, Šešelju, Mladiću da od sudnice prave cirkus i tako otežu sa procesom, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica udruženja „Žene Srebrenice“.

Srebreničanke su, posebno, ogorčene na činjenicu da se u procesu protiv zločinca Radovana Karadžića, pojavljuju oficiri VRS koji na sudu očigledno brane Karadžića, iako su svjedoci Tužilaštva.

-Ti ljudi, kakav je i Manojlo Milovanović, umjesto da su iza rešetaka, danas  pod zakletvom lažu da su naša djeca ginula u vojnim operacijama, a ne da su ih s povezima na očima strijeljali njegovi i Mladićevi vojnici. Tražit ćemo odgovore od domoaćeg pravosuđa, koje svakodnevno pritvara pripadnike Armije BiH za izmišljene zločine, da, ako to već nije učinjeno, pokrene istragu protiv Milovanovića – kazale su nam majke Srebrenice.

Inače, gošće iz Slovenije koje su danas pružile podršku ženama Srebrenice, posjetile su i Memorijalni centar Potočari, te položile cvijeće na Kapiji mjestu stradanja tuzlanske mladosti.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *