Oko pedeset Roma iz Brčko Distrikta okupilo se danas na platou ispred Omladinskog centra u Brčkom, u znak protesta zbog toga što im je rješenjem komunalnog ispektora od prije dvadeset dana zabranjen pristup gradskoj deponiji na kojoj su sakupljali sekundarne sirovine, prodavali ih i živjeli od tog posla.

U ime sakupljača sekundarnih sirovina, novinarima se obratio Avdo Aljić, poslanik u Skupštini Brčko Distrikta iz reda romske populacije koji je kazao da je zbog zabrane ugrožena egzistencija za više od 50 porodica.

“Svaka porodica ima po troje – četvoro djece, što znači da je od tog posla živjelo oko 200 ljudi. Ako im se ne odobri pristup deponiji, Romi neće imati šta da jedu”, rekao je Aljić.

Za Hilmu Muratovića, koji u domaćinstvu od 19 članova ima trinaestoro djece, zabrana prilaza deponiji je “nepravedan potez prema Romima u Distriktu”.

“Oni koji nam brane da radimo, izgleda da žele da idemo na ulicu da prosimo i krademo. Godinama čekam da dobijem posao i nikada ga nisam dobio, a znam, kao i drugi građani Distrikta, kopati kanale, čistiti ulice i uručivati račune”, rekao je Muratović.

Prema riječima Dževdeta Šahovića, glavnog inspektora u Inspektoratu Brčko Distrikta, Javnom preduzeću “Komunalno”, koje upravlja gradskom deponijom, zabranjeno je da omogućuje pristup neovlašćenim osobama.

“Komunalni inspektor je tokom kontrole na deponiji uočio veći broj ljudi koji prebiru otpad i odvlače ga sa deponije. U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, kojim je jasno precizirano da je zabranjeno neovlašćeno prebiranje, razgrtanje i odvoženje otpada sa deponije, komunalni inspektor je donio rješenje kojim je zabranio da neovlašćene osobe pristupaju gradskoj deponiji. To rješenje se ne odnosi, dakle, ni na jednog pojedinca, nego na Javno komunalno preduzeće koje ne smije dozvoliti nezakonit prilaz deponiji”, pojasnio je inspektor Šahović.

U nastojanju da im ponovo omogući ulaz u gradsku deponiju, predstavnici Roma, na čelu sa Avdom Aljićem, razgovarali su sa nadležnim u Javnom preduzeću “Komunalno”.

Prema nezvaničnim informacijama, povod zabrani prilaza gradskoj deponiji uslijedio je nakon što su Romi tražeći željezo palili bačene automobilske gume, što je bio povod brojnih protesta stanovništva Brčkog.

(onasa)

Leave a Reply

*

captcha *