U Španiji i Portugalu je, zbog opštih štrajkova, obustavljen saobraćaj, poslovanje i nastava u školama. Zabilježeni su sukobi demonstranata i policije u Madridu.

Mitinzi su održani u 23 evropske države, uključujući Grčku, Francusku i Belgiju.

Sindikati iz Španije i Portugala započeli su štrajkove u ponoć kao znak protesta zbog mjera štednje koje obuhvataju povećanje poreza, te smanjenje plata, penzija, benificija i socijalnih primanja.

U nekoliko španskih gradova prijavljeno je nasilje i Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je izvršeno više od 80 hapšenja širom zemlje. Povrijeđeno je nekoliko desetina osoba, među kojima je 18 policajca.

U susjednom Portugalu, demonstranti su u ranim jutarnjim časovima izašli na ulice, noseći transparente na kojima su ispisane poruke kojim se osuđuje EU, Međunarodni monetarni fond /MMF/ i Evropska centralna banka /ECB/.

U Italiji sindikati su pozvali na pokretanje niza četvoročasovnih obustava rada. Policija je u Rimu ispalila suzavac na demonstrante koji su bacali razne predmete prema pripadnicima snaga za održavanje javnog reda i mira.

U Grčkoj današnja obustava rada treća je veća industrijska akcija u proteklih dva mjeseca.

Pet radničkih sindikata u Francuskoj organizovalo je marševe u više od stotinu gradova, ali nisu pozivali na štrajk.

Analitičari navode da su marševi način da se iskaže da se radnici u Francuskoj solidarišu sa svojim kolegama u Evropi.

Demonstranti su se u Briselu okupili ispred ambasada Njemačke, Španije, Grčke, Kipra, Portugala i Republike Irske. Nezadovoljni radnici predali su pismo evropskom komesaru za zapošljavanje Laslu Andoru čestitajući mu na, kako su rekli „Nobelovoj nagradi za štednju“.(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *