Demonstranti su, noseći transparente s natpisima “Šta će biti tvoja klimatska zaostavština”, zatražili od Obame da odbije plan o izgradnji Keystone naftovoda, koji bi trebao povezati Kanadu s Texasom, kao i da naloži Agenciji za zaštitu životne sredine da postavi standarde za emisiju ugljien-dioksida energetskim centralama.

Kanadska glumica Evangeline Lilly, poznata aktivistkinja za zaštitu životne sredine, rekla je okupljenim novinarima da je ovaj skup važan jer ga posmatra cijeli svijet.

“Želimo izazvati predsjednika Obamu da ima glavnu ulogu, a ne da bude lutka u rukama velikih naftnih kompanija”, kazala je Lili.

Za djecu i budućnost

Organizatori tvrde da je ovo bio najveći skup na temu zaštite životne sredine u historiji SAD-a i da su mu se priključili demonstranti iz 28 američkih država.

Obama je tokom inauguracijskog govora u januaru spomenuo zaštitu životne sredine, zatraživši da Kongres tim povodom donese neophodne mjere za dobrobit djece i budućnosti.

“Moj kabinet će donijeti izvršne odluke na koje ima pravo, sada i u budućnosti, da bi se smanjila zagađenost zraka, pripremilo stanovništvo na konsekvence koje donosi globalno zagrijevanje, kao i da bi se ubrzala tranzicija ka održivim energetskim izvorima”, istakao je predsjednik Amerike u tom govoru.

Protest održan u nedjelju su svojim potpisima podržali glumci Alec Baldwin, Suzan Sarandon, Morgan Freeman, kao i Robert Kennedy Jr i Yoko Ono.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *