IslamBosna.ba- Jedinstvena, magična i monumentalna ideja. Sirijski biznismen u svojim pedesetim godinama smislio je novi oblik umjetnosti koji je spoj kaligrafije i veza. Muhammed Mahir Hadri je iskoristio svoje vještine kako bi uradio prvi Kur’an na svijetu urađen u vezu. Bez pomoći tehnologije  Muhammed  je koristio samo običnu šivaću mašinu, svileni konac, samt i svoje izuzetno iskusne ruke kako bi spojio u jedno svoje poznavanje šivanja, kaligrafije i Kur’ana.

Muhammed trenutno izlaže svoj rad u Trgovačkoj komori Dubaia, a njegov rad je privukao puno pažnje i priznanja.

„Ovo je prvi put da izlažem cijeli Kur’an. Prethodno je moj rad izlagan u nekoliko zemalja ali samo pojedini dijelovi su izlagani. Zahvalan sam Uzvišenom Allahu što mi je podario ovaj talenat koji mogu iskoristiti u Njegovo ime“, kazao je Hadri.

“Shvatio sam svoj potencijal prije oko 14 godina i počeo sam sa radom na malim stvarima poput levhi. Kada su prijatelji i porodica vidjeli moj rad podstakli su me da uradim nešto više. Smatrao sam da nema boljeg načina da okušam svoje sposobnosti nego sa Allahovim riječima i počeo sam svoj rad na reprodukciji Kur’ana”, kaže Hadri koji je prije rata u Siriji vodio posao izrade veza i odjeće.

„Na početku ideja je bila napraviti nešto  novo, nešto što nije ranije postojalo. Kaligraf koristi pero i mastilo, tako da smo željeli koristiti nešto novo što nije trenutno postojalo”, dodao je on.

“Na početku smo pokušali sa manjim ajetima kako bi pokušali i naučili. Nakon toga smo napisali suru El-Vaki’a u većem obliku. Krenuli smo sa dizajniranjem prve stranice. Nakon dizajniranja prve stranice za koju mi je trebalo dva mjeseca i koja je bila uspješna pa smo, Allahovom voljom, počeli sa pisanjem ostatka. Cijeli Kur’an je završen nakon osam godina. Naravno ispisivanje ajeta je imalo nekoliko faza. U prvoj fazi pisanje je urađeno bez hareketa, onda je strana očišćena od končića pa su kasnije dodati hareketi. Nakon toga su došli znakovi interpukcije i okvir, a onda imenovanje sura, dodavanje broja strane i slično. Kada je Kur’an završen bio je dimenzija 60 cm sa 80 cm, i težio 200 kg”, kaže Hadri.

Vezeni Kur’an sastoji se od 426 strana, urađen je u 12 tomova, teži 200 kg i vrijedan je 5 miliona eura.

Umjetničko djelo čija autentičnost je potvrđena i odobrena od trojice sirijskih alima je jedini primjerak Kur’ana na svijetu koji je urađen u ovom jedinstvenom stilu i Hadri je spreman da ga ponudi zanteresovanim ljubiteljima umjetnosti.

“Napravio sam ga jer sam želio uraditi nešto novo i različito i na utrošio sam vlastiti novac na finansiranje projekta. Moja ideja nije bila da ga prodam kad završim ali ukoliko neko ponudi njegovu pravu vrijednost mislim da se možemo dogovoriti”, kazao je Hadri koji već prodaje levhe.

IslamBosna.ba