“Svi se konačno moramo naviknuti na ovo, i moramo to prihvatiti sa poštovanjem”, kazao je Kir podjetivši da je i aktuelni premijer Belgije Elio Di Rupo porijeklom iz Italije.

Kir napominje da rasističke organizacije i partije otvoreno pozivaju na diskriminaciju prema muslimanima i prema strancima u Belgiji.

“Fašisti to na otvoren način poručuju. U dnevnim listovima na francuskom i flamanskom jeziku, kao i na internet portalima, pišu se strašne stvari. Ovo su zaista čudne i prljave stvari. Kao da je toliko značajno naše porijeklo i naša vjera. To su tužne stvari, ali vjerujem da ćemo ih prevazići i ne smijemo dozvoliti da postoje prepreke zajedničkom životu. Provedeni su demokratski izbori i građani su nas podržali”, kazao je Kir.

Dodao je da će u općini Saint Jose, koja se nalazi u centralnom djelu Belgije, 2014. godine biti završena izgradnja Selimiye džamije.

“Ovo je poruka za sve građane u Belgiji. Mi belgijski Turci i muslimani smo postali sastavni dio ovog društva i zato želimo snažniju integraciju u ovoj zemlji. Historijska je činjenica da su muslimani prije mnogo godina počeli naseljavati ovu zemlju. A, one koji misle drugačije, treba potpuno ignorisati”, izjavio je prvi načelnik turskog porijekla u Belgiji.

Kir je istakao da je Belgija demokratski organizovana država u kojoj svaki građanin uživa jednaka politička, demokratska i ekonomska prava.

“Možda se neki i neće složiti sa mojim mišljenjem, ali danas u ovoj zemlji postoji jednakost za sve građane. Najbitnije je da muslimani traže svoja demokratska prava u svim evropskim zemljama. A, to je upravo najveća zadaća nas političara. Moramo osigurati jednakost za svakog građanina”, poručio je Kir.

Kir je istakao da je glasove za načelnika dobio kako od građana turskog i afričkog porijekla, tako i od Belgijanaca i doseljenika iz nekih drugih evropskih zemalja.

“Nikada nisam krio svoj identitet i svoje porijeklo. Međutim, niko nema pravo da ponižava ljude zbog njihovog identiteta i porijekla. Svaki građanin je jednak pred zakonom bez obzira na vjersko, rasno i društveno porijeklo”, kazao je Kir.

Njegova porodica je u Belgiju stigla početkom 1960-ih godina u potrazi za boljim životom, ali da su se u toj zemlji suočavali sa diskriminacijom protiv muslimana. Od 2004. godine Kir je obnašao dužnost predsjednika regionalne vlade u Bruxellesu, ali je u decembru prošle godine podnio ostavku na to mjesto kako bi se kanadidirao za načelnika općine Saint Josse.

Emir Kir je na mjesto načelnika u općini Saint Josse izabran na izborima 14. oktobra kao kandiat Valonske socijalističe pratije (PS) skupivši 1.916 glasova. 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *