IslamBosna.ba- Trideset i četiri osobe su ubijene u zračnim napadima ruskih i sirijskih borbenih aviona prvog dana Kurban-bajrama u Siriji, navodi Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR).
Oni navode da je u Rišk Dimašku ubijeno 15 osoba, 14 u Idlibu, po dvije osobe u Humsu i Dera’i i jedna u Halebu, dodajući da su se napadi dogodili u područjima pod kontrolom opozicije. Među poginulima se nalazi četvero djece i dvije žene te da su prvog dana Kurban-bajrama ruske i režimske snage intenzivno napadale Idlib, Haleb, Damask i Istočnu Gutu.

U međuvremenu, Arif Ali, zvaničnik civilne zaštite, je kazao za Agenciju Anadolija da su ruski i režimski avioni nastavili sa bombardovanjem područja pod kontrolom opozicije u zapadnom gradu Idlibu sve do samog početka primirja koje je stupilo na snagu.
U ponedjeljak sirijski režim je najavio početak primirja kojem su posredovale SAD i Rusija.
Zvanična novinska agencija SANA je objavila da je primirije počelo u ponedjeljak u 19 časova po lokalnom vremenu i da će trajati do 18. septembra do 11:59.
Američki državni sekretar John Kerry je primirije nazvao ‘prekretnicom’ te da ‘vjeruje, zajedno sa Rusijom, da će u Siriji biti smanjeno nasilje te da će biti nastavljena kretanja ka mirovnim pregovorima i političkoj tranziciji”.

Prekid vatre se odnosi na sve oružane grupe u Siriji, osim IDIŠ-a i Nusra Fronta, koji je nedavno promijenio ime u Džebhat Fateh eš-Šam.
Sirija je pretrpila neopisive gubitke u protkelih pet godina otkako je Bešar el-Assad pokrenuo nasilno suzbijanje mirnih demonstracija protiv njegove vladavine, pokrećući val nasilja u kojem je na hiljade osoba izgubilo živote a milioni su raseljeni.

IslamBosna.ba