IslamBosna.ba- Popularni njemački list Bild, objavio je u svom elektronskom izdanju u petak da je Werner Klawun, zastupnik ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke u Dresdenu, u svojoj 75. godini prihvatio islam. On se odmah stavio na raspolaganje izbjeglicama koji se nalaze u ovom gradu, a koji se smatra polazištem antiislamske kampanje na zapadu, odakle je pokrenut i desničarski pokret Pegida.

Novine su prenijele njegovu izjavu u kojoj ističe da njegovo prihvatanje islama i ostavljanje ideja ekstremne desnice predstavlja veoma važan preobražaj u životu, napominjući da je ova promjena započela nakon ličnog preispitivanja sa samom sobom, nakon neuspjelog kandidiranja za vijećnika u općini Dresden.

Klawun kaže da je svoj put ka islamu započeo čitanjem Istočnog divana, velikog njemačkog pjesnika Goethea, a nakon toga je pročitao prijevod Kur’ana na njemački jezik, te donio odluku da prihvati islam. Od ekstremnog i ksenofobičnog političara Werner je sada postao  Ibrahim.

Nakon prihvatanja islama nije smatrao dovoljnim da prekine svoje aktivno učešće u ekstremnoj desnici, morao je uraditi nešto čime bi anulirao svoj negativan utjecaj do tada. On je, nakon što su ga 2014. napustili žena i petero djece, u svoj dom primio četvericu sirijskih izbjeglica, od 18 do 30 godina ističući da sa njima živi kao sa svojom novom porodicom.

“Ukoliko mi 900 eura penzije nije dovoljno oni mi daju od svoje hrane. Sada su oni moja porodica”, kazao je Klawun.

IslamBosna.ba