IslamBosna.ba- Svi veći svjetski mediji prenijeli su da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se veći dio ruske vojske povuče iz Sirije.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je saopćio da je ruski predsjednik u telefonskom razgovoru sa sirijskim kolegom Bešar el-Assadom i njemu saopćio odluku da povuku veći dio svojih snaga iz Sirije, jer su, prema njegovim riječima, postignuti ciljevi ruskog vojnog uplitanja u sirijski rat.

Povlačenje bi trebalo početi od sutra.

Zapadni diplomatski izvori kažu ‘pričekat ćemo da vidimo šta ovo predstavlja. To je Putin. On je najavio slične ustupke u prošlosti i ništa se nije ostvarilo”, prenosi Guardian.
“Efikasan rad naše vojske je stvorio uvjete za početak mirovnog procesa”, kazao je Putin.
“Vjerujem da je zadatak koji je stavljen pred ministarstvo odbrane i ruske oružane snage u cjelini ispunjen. Uz učešće ruske vojske, sirijske oružane snage i patriotske sirijske snage su uspjele da postignu temeljni zaokret u borbi protiv međunarodnog terorizma i preuzele su inicijativu u gotovo svakom pogledu”, dodao je on.
“Stoga sam naredio ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dijela našeg vojnog kontingenta iz Sirijske Arapske Republike”.

Putin je kazao da će ruska vojna baza u Hemejmimu Latakiji i pomorski objekat u sirijskoj luci Tartus i dalje raditi.
Sirijski opozicioni izvori kažu da nisu imali ranije informacije o Putinovom planu i navode da će sačekati da vide da li je ovo istinit korak ili politički manevar. Diplomatski izvori nagovještavaju da će Putin razgovarati sa američkim predsjednikom Barackom Obamom kako bi objasnio svoj korak, koji će dati Washingtonu priliku da procijeni koliko je ozbiljno rusko povlačenje.

IslamBosna.ba