IslamBosna.ba- Partija demokratskog jedinstva (PYD), političko krilo terorističke organizacije YPG, zabranilo je ezan i namaz u područjima koje na sjeveru Sirije kontroliše ova grupa, prenosi turska internet stranica Jeni Šafek.
“PYD smatra zabranu ezana pobjedom u njihovom revolucionarom ratu”, kazao je Ebu Halil, brigadni general Džejš es-Sunne, grupe koja pripada Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA).
Uz podršku ruskih zračnih snaga i snaga sirijskog režima, teroristička grupa YPG nastavlja da napada područja pod kontrolom umjerene sirijske opozicije uprkos sporazumu o prekidu oružanih dejstava širom zemlje.
Grupa je zabranila ezan i namaz u Tel Rifatu, Ahrasu, Kafr Naji, Der Džinejlu i Ajn Dakni nakon što su iste gradove preuzeli od FSA.

“Glavni rat PYD-a je protiv islama”, kazao je Ebu Halil, tvrdeći da je PYD počeo ovaj rat kako bi služio imperijalističkim silama i Iranu.
On je obećao da će uskoro PYD izgubiti rat.
“Sektaški Iran, teroristička država Rusija i PYD su pretvorili zemlju u ruševine zarad vlastitih interesa”, dodao je on.
“Ali najveća izdaja dolazi od terorističke grupe PYD. Oni su vrijeđali Sveti Kur’an, oni su uzvikivali komunističke parole sa minareta”, kaže on. “Nakon što su preuzeli područja naseljena Arapima i Turkmenima oni su pljačkali i ubijali Arape, Turkmene pa čak i Kurde koji se protive njihovoj brutalnosti”.
Ebu Hilal kaže da su Arapi, Turci i Kurdi živjeli jedni pored drugih i borili se zajedno prije PYD-a.

“PYD je bodež sirijskoj narodnoj revoluciji”, dodao je on.

On je kazao da je PYD opasnija teroristička grupa od IDIŠ-a u Siriji i Iraku.
“Sirijski narod dobro poznaje svoje neprijatelje”, kazao je Ebu Halil i obećao je da će prije ili kasnije pobijediti PYD.

IslamBosna.ba