Ahmetović tvrdi da na stanje bezbjednosti utiče neformiranje Savjeta ministara BiH, teška ekonomska situacija, socijalno stanje stanovništva, imigracije i problemi tužilaštava i sudova.

Prije početka sesije “Krug 99” o temi “Bezbjednosni izazovi u BiH”, Ahmetović je rekao novinarima u Sarajevu da iz svake krize ima izlaza, ali da bi se napravili kvalitetniji koraci mora se, prema njegovom mišljenju, formirati Savjet ministara, izdvojiti dovoljno novca za sud, tužilaštvo i policijske agencije, te uspostaviti kvalitetnija saradnja unutar policijskih struktura u BiH koja će se proširivati na regiju.

Na pitanje koliko je BiH spremna da odgovori na terorističke aktivnosti, Ahmetović je rekao da i uređenije zemlje pogađaju slučajevi terorističkih napada i da BiH ima taj bezbjednosni izazov, ali se on ponekad koristi u političke svrhe što nije dobro.

“Svjedoci ste da kada je u pitanju prijetnja bezbjednosti, ona ponekad ima preveliku dimenziju u pojedinim dijelovima u BiH, jer se želi koristiti u političke svrhe, dok je u nekim dijelovima BiH ta opasnost potcijenjena”, smatra Ahmetović.

Prema njegovom mišljenju, svi oni koji žele da BiH ima dobru prevenciju u borbu protiv terorizma ne treba da terorizam stavljaju u politički kontekst već treba da puste policijskim agencijama da jasno definišu problem, jer će “jasna dijagnoza imati i najbolju terapiju”, prenosi Srna.

“Kada bi usvojili princip da nema političkih komentara na sve ono što ima veze sa terorizmom, onda bi borba protiv tog problema bila bolja, jača i efikasnija”, kaže Ahmetović. On je napomenuo da u istočnoj Bosni gdje često boravi nije sreo ”vehabije”, dodajući da u BiH opasnost predstavljaju oni koji eventualno hoće ili ima indicija da posegnu za terorističkim aktivnostima.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *