Najnovije napade talibana i pobunjenika tokom prethodnog vikenda su zvaničnici NATO-a nakon izdatih službenih saopštenja brzo gurnuli u stranu. Za javnost važi rečenica koju je izgovorio američki general John Allen, vrhovni zapovjednik trupa ISAF-a u Afganistanu. “Jako sam ponosan, kako su afganistanske snage brzo reagovale na napade!” Reakcija na napade je pokazala da afganistanske trupe profesionalno i angažovano obavljaju svoj posao”, izjavila je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu

Tako je od najtežih napada talibana u Kabulu u posljednjih deset godina napravljena uspješna priča. NATO diplomati, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su da ne dijele optimizam kada su u pitanja vojna dejstva afganistanskih sigurnosnih snaga. Konačno, borbe sa talibanima su okončane samo zahvaljujući dejstvu američkih borbenih helikoptera.

“Sigurno je da postoje sigurnosni izazovi “, priznala je Oana Lungescu u Briselu i dodala: “No, rokovi za povlačenje trupa ISAF-a, koje su pod komandom NATO-a neće biti promijenjeni na zasijedanju ministara vanjskih poslova i odbrane u srijedu”.

Njemački šef diplomatije Guido Westerwelle je potvrdio: “Ostajemo pri našoj odluci. Povlačenje 130.000 vojnika iz Afganistana nastavlje se po planu.”

Mogu li se održati rokovi

NATO radi na predaji odgovornosti za sigurnost u pojedinačnim provincijama na komandante afganistanske vojske. Do sredine 2013. taj proces treba biti okončan. Do početka 2014. bi trupe ISAF-a, koje dolaze iz 49 zemalja, trebale definitivno napustiti Afganistan. To je odlučeno još prilikom posljednjeg samita NATO-a u novembru 2010. u Lisabonu. Sada se provjerava da li se ovi rokovi o povlačenju mogu održati. Na narednom samitu na vrhu NATO-a u maju u Čikagu američki predsjednik će tačno objelodaniti kada se i koliko vojnika vraća u domovinu. NATO obučava 350.000 afganistanskih vojnika i policajaca. Danas će se najvjerovatnije razmatrati ko će u budućnosti finansirati afganistanske trupe. Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je prošle sedmice posjetio afganistanskog predsjednika Karzaija, polazi od činjenice da će zemlje, koje su učestvovale u trupama ISAF-a preuzeti troškove. Pretpostavlja se da se radi o 4 milijarde eura godišnje.

Nakon napada talibana u Kabulu

56 ministara vanjskih poslova i odbrane će u Briselu primiti goste iz partnerskih zemalja. Najvažniji je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Saradnja sa Rusima je neophodna, jer se najveći dio transporta odvija preko ruske teritorije. Tema će biti i sporni sistem protivraketne odbrane, koji NATO želi izgraditi u Evropi, a koji Rusija odbija. Oficiri NATO-a i Rusije su prije nekoliko sedmica na kompjuteru za simulacije isprobali nekoliko scenarija odbrane nakon raketnog napada na Evropu. 22 godine nakon hladnog rata teško je procijeniti kolika opasnost prijeti od Irana ili Sjeverne Koreje. Ako ništa u toj analizi NATO i Rusija pokazali su da se slažu u stavovima.

Autor: Bernd Riegert / Jasmina Rose

Odgovorni ur. Belma Fazlagić-Šestić

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *