Groenwegen je rekao da, po ulasku pripadnika VRS-a u Srebrenicu, “prestrašenim izbjeglicama nije ostavljen drugi izbor” do da se ukrcaju u autobuse koji su ih odvozili u pravcu Kladnja.

Prema iskazu Groenwegena, srpski vojnici su one koji bi se usprotivili primoravali da uđu u vozila i istovremeno su od porodica odvojili muškarce između 16 i 60 godina, te ih zatvorili u “Bijelu kuću”, prije nego što su i njih autobusima odveli ka Bratuncu.

– Pokušaji holandskih vojnika da to spriječe bili su neuspješni, rekao je svjedok.

Groenwegen je kazao da je 12. i 13. jula 1995. dva puta u Potočarima vidio komandanta VRS-a Ratka Mladića. Holandski vojnik ispričao je i da je vidio ubistvo jednog Bošnjaka koje su počinili srpski vojnici.

Unakrsno ispitujući Groenwegena, Karadžić je insistirao na tome da Srebrenica nije bila demilitarizovana, ali je svjedok odgovorio da u Srebrenici nije vidio čvršću vojnu strukturu, već samo naoružane civile koji su nastojali da odbrane grad.

Na tvrdnju optuženog da je u Srebrenici djelovala “28. divizija Armije BiH (ABiH) sa četiri brigade i 13.000-14.000 boraca”, Groenwegen je odgovorio da mu to “nije bilo poznato”.

O odvođenju Bošnjaka iz Potočara svjedočio je i drugi pripadnik Holandskog bataljona Roger Patelski. Kazao je da su ga 11. jula 1995. srpski vojnici zadržali na posmatračkom punktu UNPROFOR-a, a sutradan prebacili u Potočare, koji su bili “preplavljeni prestrašenim izbjeglicama”.

Patelski je izjavio da je “pomagao” u dovođenju izbeglica na rub baze UN-a, gdje su srpski vojnici odvajali bošnjačke muškarce, a žene i djecu ukrcavali u autobuse. Prema iskazu svjedoka, bošnjački muškarci su zatim bili odvedeni na obližnje polje, gdje su ih srpski vojnici tukli. Čuo se i jedan pucanj, a na polju je ostalo beživotno tijelo, posvjedočio je Patelski.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. januara, javio je BIRN-Justice Report.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *