NATO snage bi trebale ostati u Afganistanu dok ne završe svoj posao i osiguraju stabilnost, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu, kritikujući planirano povlačenje većine borbenih trupa do 2014. godine.

Putin je ponovio zabrinutost Kremlja da će povlačenje američkih snaga, koje treba početi naredne godine, ostaviti regiju centralne Azije u Rusije ranjivom na nasilje i trgovinu drogama.

“Žalosno je što mnogi učesnici u ovoj operaciji misle o povlačenju trupa iz regije. Oni su stavili sebi to na teret i trebali bi završiti započeti posao”, rekao je Putin na sastanku u ruskom gradu Uljanovskom.

“Ako ne bude reda u Afganistanu, neće biti mira na našim južnim granicama. Trenutno (afganistansko) vodstvo imat će poteškoća s držanjem situacije pod kontrolom. Zemlje članice NATO-a su prisutne i to je njihova uloga”, dodao je on.

Putin je također istaknuo da Rusija mora pomoći NATO-u, prenio je Reuters.

Sovjetski savez se borio u katastrofalnom ratu u Afganistanu 1980-ih, a Rusija je isključila slanje trupa u pomoć američkoj invaziji nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Međutim, Moskva podržava NATO operacije u Afganistanu tako što dozvoljava održavanje tranzitne rute preko svoje teritorije.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *