Dvadeset šest (26) radnika preduzeća „Sabix-Product“ u Goraždu dobilo je otkaze jer predstavljaju tehnološki višak.

 

Kako ističu u Sindikatu radnika Sabixa, sa poslodavcem je postignut sporazum o postepenoj isplati zaostalih plaća i povezivanju radnog staža, dok radnici ovih dana odlaze na evidenciju kantonalne Službe za zapošljavanje.

„Firma je doživjela kolaps, računi su blokirani i izlaza nije bilo. Radnici su proglašeni tehnološkim viškom i sporazumno su im podijeljeni otkazi. Zaključno sa 31. julom ostao je dug od pet plaća i otpremnine zavisno od staža i za to smo napravili sporazum sa poslodavcem o isplati u ratama u narednih 10 mjeseci“, kazao je Muamer Ćulov, predstavnik Sindikata Sabixa dodajući kako ostaje da se vidi hoće li bivši poslodavac ispoštovati dogovoreno.

Prije nekoliko dana iz Sabixa su obavijestili radnike da su im što se tiče doprinosa u dogovoru sa Poreznom upravom uplatili posljednja četiri mjeseca dok će isplata za protekle tri godine zaključno sa 31. martom 2011. teći u ratama, naredne tri do četiri godine.

„Nisu svi radnici Sabixa napustili pogone mali broj njih iz uprave i salona ostao je u novoformiranom preduzeću. Ponudili su nam ugovor kojim smo trebali potpisati da samovoljno napuštamo Sabix i da prelazimo u firmu “BNMS” na određeno vrijeme od tri mjeseca. To ni dijete ne bi potpisalo, jer kada sam napuštaš odričeš se otpremnine, a nakon tri mjeseca niko ti ne garantuje hoće li produžiti ugovor”, pojašnjava Ćulov.

Kako saznaje Fena, kompanija “Sabix” prestaje sa radom proizvodnih pogona u Goraždu i salonima u nekoliko bh. gradova, a djelatnost proizvodnje i prodaje namještaja počinje pod novim imenom „BNMS“.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *