Među pet opština za koje još nisu potvrđeni izborni rezultati nalazi se i Srebrenica, zbog spora koji pokrenuo SNSD tražeći ponavljanje izbora u tom mjestu.

Predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović izjavila je za agenciju Anadolija „da će oni koji žive u Srebrenici i Podrinju i koji se vraćaju na svoja prvobitna prebivališta, koji znaju kakav je život u ovom entitetu i kakvom su strahu izloženi, podići svoj glas i neće šutjeti”.

Pozive za ponavljanje izbora u Srebrenici, Mahmedović doživljava kao nastavak etničkog čišćenja.

„Radi se i dalje, samo što je utihnulo oružje, a sada politika odrađuje svoj posao kako bi ponovno počinila etničko čišćenje. Mi, porodice, smo jako zabrinute zbog izjava da se ponove izbori i zbog svega što se dešava oko Srebrenice. Šta je bilo ne možemo vratiti, ali možemo učiniti da se svaka osoba osjeća sigurno, da svaki čovjek može živjeti ondje gdje on hoće, da svaki čovjek može reći ono što mu se desilo, međutim, mi kao da na to nemamo pravo”, kazala je predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

 

Dodala je da povratnici svakodnevno žive u strahu i da je ne čudi što se Bošnjaci odjavljuju iz Srebrenice. ” Oni koji su počinili genocid slobodno hodaju i spremni su da počine devet puta gore”, kazala je Mehmedović.

 

„Ovo je sramno, nedopustivo, skandalozno. Ovakvo nešto nema nigdje u svijetu i ja se brinem ne samo za sebe nego za sve ljude koji su se vratili sa svojom djecom, koji ovdje osnivaju porodice. Lahko je pričati priču, ali vratiti se na mjesto genocida i živjeti, a razmišljati kakav će dan osvanuti je nešto drugo. Krivim i međunarodnu zajednicu. Prvo se nije smjelo dopustiti da se počini agresija na BiH, pa se nije smjelo dati da se u Srebrenici, zaštićenoj enklavi, počini genocid ali to se desilo pred očima cijelog svijeta i nikad se nije smjela dovesti u pitanje Srebrenica kao simbol stradanja“, poručila je srebrenička majka koja je u genocidu 11. jula 1995. ostala bez muža i dva sina.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *