IslamBosna.ba- Anticionistička organizacija Neturei Karta poslala je poruku podrške i solidarnosti Palestini, a također i poruku kritike i osude Izraela zbog njegovog ponašanja prema palestinskim civilima.

Na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajjipom Erdoanom u ponedjeljak večer, Elahanan Beck, glavni rabin Neturei Karte, kazao je da ‘moramo shvatiti i razumjeti da pomaganje državi Izrael ne koristi jevrejskom narodu’.

“Cionisti kažu da žele napraviti sigurno utočište za jevrejski narod, oni žele pomoći Jevrejima, ali to nije istina. Danas najopasnije mjesto za jevrejski narod, da ne govorimo o Palestincima, već čak i za Jevreje je država Izrael”, kazao je Beck.

Hvaleći Erdoana zbog povlačenja turskog ambasadora u Izraelu nakon otvaranja nove američke ambasade u Kudsu, Beck je kazao: “Ako želite da pomognete jevejskom narodu, slijedite primjer ono što je turski predsjednik uradio: povucite svog ambasadora, izađite i jasno govorite protiv države Izrael”.

Naturei Karta okuplja ortodoksne Jevreje koji vjeruju da se cionistički uzrok stvaranje izraelske države na Bliskom istoku protivi jevrejskim vjerskim učenjima, naglašavajući da takvu državu jedino može stvoriti Mesija.

Članovi grupe su poznati po otvorenom protivljenju Izraelu kao i podršci palestinskim grupama kroz proteste i događaje.

IslamBosna.ba