Autor Fena | Objavljeno 29.11.2011. u 01:52

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović ne vidi u izjavama entitetskog predsjednika i lidera SNSD-a Milorada Dodika udar na državu BiH, jer, tvrdi, ponuda da u ustavnim rješenjima bude i mogućnost mirnog razlaza BiH “jeste odgovor na one koji hoće da centraliziraju sve u BiH i od toga ne odustaju”.

Komentirajući najnoviju Dodikovu tvrdnju o potrebi ugrađivanja u Ustav mehanizama procedura za mirni razlaz u BiH, Radmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci to nazvao “racionalnim razmišljanjem ljudi u kriznoj situaciji u BiH te o tome kakvi su mogući izlazi”.

O tome će se, kaže, još mnogo razgovarati.

“Sve je u rukama bošnjačkih lidera. Sve dok oni budu pritiskali i govorili o centralizaciji BiH i o tome da je njihov svaki pedalj BiH imat ćemo sve veće otpore koji će ići ka dezintegraciji BiH”, ustvrdio je Radmanović i naveo da je to “upozorenje da svi treba da razmisle kuda se kreće država”.

Radmanović nije optimist da bi se uskoro moglo formirati novo Vijeće ministara BiH.

“Svi su se u BiH, regionu, EU, pa i novinari, navikli da lideri šest političkih stranaka razgovaraju već godinu dana i da nema nikakvog dogovora. Zadivljen sam onima koji misle da će nakon razgovora naredne sedmice sve biti gotovo”, rekao je Radmanović misleći pritom na evropsku parlamentarku Doris Pack koja vjeruje u skori dogovor o novom Vijeću ministara.

Radmanovića to čudi jer, navodi, Pack kao da ne poznaje kakvo je stanje u BiH.

Po informacijama koje on ima, nikakvih dogovora nije bilo u Italiji, a, kaže, nije ni bilo predviđeno da dođe do toga i dođe tokom razgovora prije dva dana.

Očekuje da se lideri političkih partija ipak dogovore u BiH, ali ne brzo, kao što se može čuti, pa čak naredne sedmice.

Nakon razgovora u Italiji, kazao je, nije došlo ni do radikalizacije ni do popravljanja odnosa u BiH.

Razni potezi, kaže, radikalizuju situaciju, a u BiH je to, po njegovom mišljenju, posebno izraženo.

Opasnom radikalizacijom nazvao je moguće terorističke akte, a ne pojedine izjave političkih lidera.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *