Radnici “Abonosa” su se ponovo okupili ispred tvornice u znak protesta što dobijaju otkaze i što im nisu isplaćene plaće

Nakon toga su ušli u upravni  dio tvornice tražeći svoja prava. Rukovodilac „Abonosa“ Andrea Floko, koji je i ranije rješavao mnoge probleme vezane za radnike, pozvao je policiju, koja se povukla  nakon što se  uvjerila da radnici samo traže svoja zakonska prava,  te da ne krše zakonske propise. Tvornica namještaja „Abonos“ d.o.o. Bužim, koja je deset godina poslovala izuzetno dobro i upošljavala 172  radnika, skoro potpuno je obustavila proizvodnju i sa 76 radnika već raskinula ugovor, a blizu stotinu radnika poslala na čekanje.

Generalni direktor “Abonosa“ inače , počasni građanin Bužima, Roberto Lovato, radnicima je poštom slao radničke knjižice bez posebnog objašnjenja o raskidu ugovora i bez ikakvih izmirenja obaveza prema radnicima kojima po ugovoru duguje četiri plaće, regres i otpremninu. Radnici su pristali čak da subotom rade bez ikakve naknade, jer bi u suprotnom dobili otkaz.

Iz Sindikata Abonosa su saopćili kako je čudno da niko ne poduzima ništa kada u jednoj mladoj nerazvijenoj, ali herojskoj općini toliko radnika ostaje bez posla i poručili političarima da narod zna da zakon treba mijenjati da bi država bila za čovjeka.

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *