Reci: “Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.” (Junus, 58.)

Moramo naučiti da liječimo naše tuge radošću i dobrim raspoloženjem. Postoji toliko mnogo stvari kojima se možemo radovati. Trebamo se radovati na našoj čovječnosti, znajući da je Allah darovao toliko toga ljudskom biću.

Allah kaže: Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili. (el-Isra, 70.)

I On kaže: Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem. (et-Tin, 4.)

Trebali bismo se radovati blagodatima koje imamo, a koje često zanemarujemo ili uzimamo zdravo za gotovo. Trebali bismo osjećati radost što smo živi. Trebali bismo se radovati svojoj porodici i voljenima, i odredbi koju nam je Allah podario.

Trebali bismo se radovati zahvaljivanjem Allahu na Njegovim blagodatima, jer zbog naše zahvalnosti Allah će nastaviti da nam daruje blagodati.

Kad Allah kaže u gore spomenutom ajetu: Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, On nas poziva da se radujemo Njegovim blagodatima i Njegovoj milosti. To se odnosi na sve dobro koje je Allah dao u našim životima, uključujući, ali bez ograničavanja, na materijalno bogatstvo.

Što se tiče Allahovih blagodati koja se odnose na materijalno bogatstvo, Allah kaže: Ne pripisuje vam se u grijeh ako od Gospodara svoga molite da vam pomogne da nešto steknete. (el-Bekara, 198.)

Allah također kaže: i onih koji će po svijetu putovati i Allahove blagodati tražiti… (el-Muzzemmil, 20.)

Allahove blagodati se odnose na Njegovu predostrožnost- na sve što nam On daje da dobijemo na zdrav i zakonit način. Čak i ako nam je podareno malo, ne bismo se trebali duhovno i emotivno iscrpljivati u potrazi za bogatstvom i neprestanim takmičenjem s onima koji možda imaju više od nas. Malo imetka koje zadovoljava naše potrebe je daleko bolje od obilja bogatstva koje je propraćeno pohlepom i nezadovoljstvom.

Allah nam također govori da se radujemo Njegovoj milosti, koju možemo pronaći u našem znanju za Njega, u našoj vjeri, objavljivanju Kur’ana i u dobroti koju je On stavio u naša srca.

To je razlog zbog kojeg je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., rekao: Zavidjeti se smije samo dvojici: čovjeku koji zna Kur’an i danonoćno ga uči i radi po njemu, i čovjeku kojem je Allah dao imetak pa ga danonoćno dijeli. ( Buhari i Muslim)

U ova dva primjera koja je spomenuo Poslanik Muhammed, s.a.v.s., prikazani su ljudi kojima je Allah podario dunjalučke blagodati i Njegovu duhovnu milost- dobro ovog i narednog svijeta.

Kada postignemo radost i zadovoljstvo u ova dva aspekta, onda smo postigli istinsku dunjalučku sreću. Ovo je blagodat koju Allah daje onome kome On želi.

Štaviše,  blagodat je biti rođen u vjeri, jer nas vjera dovodi do toga da sve svoje nade položimo na Allaha i da sva naša stremljenja usmjerimo na Ahiret. Vjera nam omogućuje da gledamo iznad naših trenutkih stanja- čak i onih koja izgledaju beznadežno- s očekivanjem da će ih prevazići Allahovom milošću.

Vjera nam daje snagu koja nam je potrebna da bismo ustrajali.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Selman el-Auda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba