Braco u Islamu, obzirom da nam se primakao mubarek mjesec Ramazan, a prvi dan Ramazana po Takvimu Islamske zajednice u BiH, je u naredni Cetvrtak (09.12.), danasnja hutba ce biti posvecena upravo govoru o postu, kao jednom od stubova Islama i Ramazanu kao nasem dragom gostu.

Moramo se podsjetiti na to da se ruski napadi na nasu bracu cecene, nastavljaju svom zestinom, te je prije cetiri dana oslobodjena znacajna teritotija (racunajuci i jedan grad), te je izvedeno vise uspjesnih akcija, u kojima su naneseni veliki gubitci neprijatelju, u ljudstvu i tehnici, zarobljen je veci broj neprijateljskih oficira i vojnika. Osujecene su neke diverzantske akcije rusa, kao i spletke jednog broja munafika iz redova cecena. Usljed zestokih napada rusa, ceceni su bili prinudjeni na povlacenje iz grada Argun, koji ce uz Allahovu pomoc ubrzo biti vracen.

I dalje su nasa braca izbjeglice iz Kopaca u satorima, na pragu svojih kuca, dok se u njima nalaze o­ni koji se plase ziviti sami sa sobom, a kamoli sa o­nima kojima je ucinjen zlocin, koji se ne smije, niti moze zaboraviti. Za tu nasu kooperativnost, medjunarodna zajednica "stimulise" bosnjake na taj nacin, sto od ukupno 22 smijenjena cinovnika u BiH, bude smijenjeno sedam bosnjaka, od kojih: jedan guverner, dva kantonalna ministra i ostalo su nacelnici. Smijenjeni iz redova druga dva naroda su iskljucivo nacelnici, sto nas moze navesti na zakljucak, da visi nivoi vlasti i kod srba i hrvata idu kursom "ocuvanja" Bosne, a da nesto ne stima na lokalnom nivou, dok je kod nas obrnuto. Uistinu, to je apsurd da ne moze biti veci.

Ramazan (ili kako je to ispravno na arapskom jeziku: Ramadan), je deveti mjesec po hidzretskom kalendaru i jedini je mjesec koji je spomenut u Kur’anu. Remed – jezicki oznacava vrucinu, otklanjanje grijeha i zamjenu istih dobrim djelima.

18. mjeseca, druge godini po Hidzri je propisan post mjeseca Ramazana, a prije toga su muslimani postili od svakog mjeseca po tri dana i deset dana mjeseca muharrema, ili bi u zamjenu za to nahranili za svaki dan po jednog siromaha.

Allah dz.s. u Suri Bekare, u 183.,184. i 185. ajetu kaze:
"O vjernici, propisan vam je post kao sto je bio propisan i o­nima prije vas, da biste bili bogobojazni!" (Sureti-l-Bekare: 183)

Post nije propisan radi gladovanja, vec kako Allah dz.s. kaze, radi takvaluka (bogobojaznosti), sto je pravi smisao posta.

"Da postite odredjeni broj dana, a ko od vas bude bolestan ili na putu (i ne bude postio, napostice) – isti broj dana (izvan mjeseca Ramazana). o­ni, koji ga jedva podnose, – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da vise, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite!" (Suretu-l-Bekare: 184)

"U mjesecu Ramazanu, pocelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuce, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah zeli da vam olaksa, a ne da poteskoce imate -, da odredjeni broj dana ispunite, i da Allaha velicate zato sto vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete!" (Suretu-l-Bekare: 185)

Post mjeseca Ramazana, je fard koji je jasno preciziran gore navedenim ajetima Casnoga Kur’ana, a o­n je bio naredjen i proslim narodima.

Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Kada dodje Ramazan, otvaraju se dzennetska vrata, zatvaraju dzehennemska i sejtani se vezu u okove!" (Buharija)

Prenosi Enes r.a., da mu je otac rekao, da je cuo Ebu Hurejru r.a., kada je kazao: Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Kada dodje mjesec Ramazan, otvore se vrata rahmeta (milosti), zatvore se vrata dzehenema i vezu se sejtani!" (Muslim)

Onome, ko isposti mjesec Ramazan, Allah dz.s. nagovjestava oprastanje od grijeha, kao sto stoji u narednom hadisi-serifu:
Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko isposti Ramazan, sa cvrstim imanom (vjerom), nadajuci se samo Allahovoj nagradi, bice mu oprosteni grijesi koje je prije ucinio!" (Buharija)

Mjesec Ramazan je od Allaha dz.s. pocascen sa posebnim odlikama, o kojima Muhammed a.s. govori u slijedecem hadisu:
Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Mome umetu je dato pet stvari u mjesecu Ramazan, koje nisu date niti jednom narodu prije njih: zadah iz usta postaca, bolji je kod Allaha od mirisa miska (dzenetskog mirisa), meleci za njih cine istigfar (traze oprost) sve dok se ne omrse, okivaju se u okove prokleti sejtani pa nisu u mogucnosti da se slobodno krecu (nanose nevolje), kao sto to cine izvan ovog mjeseca, Allah dz.s. uljepsava svaki dan svoj dzennet i govori mu: samo sto nisu Moji iskreni robovi koje zadesavaju nevolje i teskoce usli u tebe i oprastaju im se grijesi zadnju noc! Neko rece: jeli to noc kadra? Rece: Ne, jer radnik prima nagradu tek o­nda kada u potpunosti zavrsi posao!"

Mjesec Ramazan je mjesec Objave, jer je u njemu zapocela objava Kur’ana, o­n je mjesec Bedra, jer se u njemu dogodila bitka na Bedru 17. dan mjeseca Ramazana (druge godine po Hzidzri), u njemu se desio povratak muslimana u Meku (osme godine po Hidzri), o­n je mjesec Kadra, jer je u kojem je noc vrijednija od hiljadu mjeseci, te mjesec solidarnosti, ciscenja i odricanja, jer je za njega vezan "Sadekatu-l-Fitr"!

Oni koji zele da prate dogadjanja u Ceceniji, mogu to uciniti putem interneta, na stranici: www.qoqaz.com, na arapskom ili engleskom jeziku! Vijesti su direktno sa lica mjesta, iz Groznog.
Gospodaru, pomozi nasoj braci u Ceceniji u borbi protiv o­nih koji nijecu Tvoje postojanje i Tvoju Velicinu, daj nam dobro i na ovom i na o­nom svijetu, ojacaj nas iman i ucini Ramazan mjesecom naseg potpunog oslobadjanja od grijeha i budi nam Milostiv na Obecanom danu!

Sarajevo: 25. Sa’ban 1420.h.                                                                 

Hutba: Ali-pasina dzamija
03. Novembar 1999.g.

 

Leave a Reply

*

captcha *