Braco u Islamu, danasnja hutba ce uz Allahovu pomoc biti posvecena Ramazanu i postu. Odmah na pocetku, zelim vam uputiti najiskrenije zelje, da ovaj Ramazan ispostite u zdravlju i rahatluku, te da ovaj mjesec bude mjesec naseg ciscenja od grijeha.

Da se prvo podsjetimo na to da se napadi na nasu bracu u Ceceniji nastavljaju, svom zestinom, prilikom cega najvise stradaju neduzni civili. Prije tri dana je u ruske ruke pao grad Urus Martan, iz kojeg su se mudzahidi povukli radi taktickih razloga, ali uz to pripremivsi razna iznenadjenja ruskim vojnicima. Slicne vijesti dolaze i iz Salija. Molim Allaha dz.s. da pomogne nasoj braci u borbi protiv Allahovih i nasih neprijatelja, te da oslobodjenje Cecenije i drugih joj susjednih muslimanskih zemalja bude brzo! Molim Gospodara da se rusi zabave sami sobom, tako da se ne budu imali vremena baviti ugnjetavanjem muslimana!

Zahvala Gospodaru i dova da vakifa ove dzamije Princa Selmana, nagradi najboljom nagradom, te da ova dzamija bude mjestom zbijanja nasih redova i izgradnje nas kao ummeta u pravom smislu rijeci! Poslanik s.a.v.s. u hadisu kaze:
"Ko sagradi dzamiju, zeleci pri tome samo Allahovo zadovoljstvo, Allah ce mu slicnu sagraditi u dzennetu!" (Buharija)

Braco, mjesec Ramazan je prilika za iskrenu tevbu, koja je i sunnet Allahova Poslanika, a Gospodar svjetova nam naredjuje tevbu, koju trebamo svi uciniti, da bi bili spaseni:
"…I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli o¬no sto zelite!" (Suretu Nur: 31)

Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "O ljudi, ucinite cvrstu tewbu Allahu, jer ja u jednom danu cinim tewbu stotinu puta."

Kada je Muhammed a.s., kao najodabraniji Poslanik, cinio tevbu stotinu puta, a bilo mu je oprosteno i o-no prije i o¬no poslije, gdje smo to mi, mi koji se grijesima hvalimo i u grijesenju ponekad natjecemo? Gdje smo mi u odnosu na naseg Poslanika s.a.v.s., cija stopala oticu dok obavlja nafilu, pa kada ga njegova supruga Aisa r.a., pita zasto to radi kada mu je sve oprosteno, a o¬n odgovara: (Zar da ne budem zahvalni Allahov rob?)

Kada se govori o Ramazanu, kao odabranom mjesecu, za koji je vezan post kao stroga duznost (fard), moze se reci da je post po kudsi-hadisu, djelo za koje slijedi posebna nagrada, jer je to djelo po mnogo cemu posebno. U tom smislu, se u dva kudsi-hadisa kaze:
Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s u hadisu koji prenosi od svoga Gospodara: "Post je radi Mene i ja cu za njega nagraditi, jer o¬n (postac) ostavlja jelo radi Mene, ostavlja pice radi Mene i ostavlja strasti radi mene!"

Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: Moj Uzviseni Gospodar kaze: "Za svako djelo covjek ce biti desetorostruko nagradjen, pa do sedam stotina puta, osim za post, jer je o¬n radi Mene i ja cu za njega posebno nagraditi. o¬n ostavlja strasti, jelo i pice radi Mene. Postac ima dvije radosti: radost prilikom iftara i radost prilikom susreta sa Gospodarem; zadah iz usta postaca bolji je kod Allaha od mirisa miska." (Buharija i Muslim)

Tri su perioda ili prilike u kojima se mu’minima brisu grijesi, ali pod uslovom da se ne cine veliki grijesi:
Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Pet dnevnih namaza, dzuma do dzume i Ramazan do ramazana su uzrokom prastanja grijeha, ako se ne ucini neki od velikih grijeha!" (Muslim)

Braco, istniski iskoristimo i shvatimo ovaj hadis i ne dozvolimo da ove ramazanske ljepote pored nas prodju, a da ih ne osjetimo!

U Ramazanu se sva djela vrijednuju na poseban nacin, kao sto Poslanik s.a.v.s. kaze:
"Ko u njemu ucini nafilu, kao da je ucinio fard izvan njega, a ko ispuni fard u njemu, kao da je ucinio sedamdeset fardova izvan njega…"

Post je u isto vrijeme i stit, ali ako se i za to ispune uslovi:
Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Post je stit, pa kada neko od vas posti neka ruzno ne govori, neka zlo ne radi i neka ne bude nemaran; a ako ga neko bude vrijedjao, neka kaze: "Ja sam postac!" (Buharija i Muslim)

Allah dz.s. je za postace pripremio posebna ulaz u dzennet, na koji nece uci niko drugi osim postaca, pa u hadisu stoji:
Prenosi Sehl Ibn Sa’d r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "U dzennetu uistinu imaju vrata koja se zovu "Rejjan", na koja ce samo uci postaci na Sudnjem danu i niko drugi sem njih, pa kada udju o¬na ce se zatvoriti i niko vise na njih nece uci!" (Buharija)

Molim Allaha dz.s. da nas ucini od o¬nih koji ce u dzennet uci na ova vrata! Braco, ako smo istinski postaci, nase dove koje upucujemo nece biti odbijene, pa nam je ovo prilika da sami sebe ispitamo, da li se nase dove primaju ili ne. Ako je ovo drugo, o¬nda preispitajmo sami sebe!

Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Trojici se dova ne odbija: Postacu dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (onome kome se cini nepravda), a nju Allah uzdize iznad oblaka i otvara im nebeska vrata i kaze Gospodar: Tako Mi Moje Velicine i Uzvisenosti, pomoci cu ti, makar malo pricekao!"

Muhammed a.s. podstice ashabe da ozive ramazanske noci sa nafilama, medju koje mozemo ubrojati i teravih-namaz:
Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Ko u ibadetu (nafili) provede Ramazan, cvrsto vjerujuci u Allah i nadajuci se Njegovoj nagradi, bice mu oprosteni prosli grijesi!" (Buharija i Muslim)

U ovoj lijepoj dzamiji pored redovnih vaktova, bice slijedece aktivnosti:
1) Sabahska mukabela (muska), poslije klanjanja sabah-namaza koji se klanja u 6,00.
2) Zenska mukabela (u 11.00).
2) Prije teravih-namaza, svaku vece, deset-petnaest minuta obracace vam se jedan od imama ove dzamije (h. Bugari Sulejman i Nein ef. Balic),
Molim Allaha dz.s. da nam oprosti grijehe, da pomogne nasoj braci u Ceceniji i drugim mjestima gdje muslimani bivaju ugnjetavani, da ucvrsti nase vjerovanje i da nam bude Milostiv na Sudnjem danu!
Sarajevo: 02.Ramazana 1420.h.     10. Decembar 1999.g.                                             
 Hutba: Dzamija "Princ Selman"

 

Leave a Reply

*

captcha *