To će biti učinjeno čim se završi sezona godišnjih odmora. Bošnjaci su nezadovoljni jer ih se u institucijama Republike Srpske preglasava i ne mogu da zaštite svoja prava čak ni u Vijeću naroda RS-a. Zbog toga će tražiti stavljanje van snage odluke o rebalansu budžeta.

“Objavljivanje odluka iako procedura nije završena u Vijeću naroda predstavlja kršenje Ustava RS-a. To je situacija u kojoj treba reagirati Ustavni sud i Ured visokog predstavnika, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko, obraćajući se Klubu Bošnjaka pismom nakon što smo zatražili da Ustavni sud izmijeni odredbe poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, kazao da obustava rada Kluba Bošnjaka predstavlja blokadu rada institucija RS-a.

Njegovo mišljenje je da se ne može odlučivati ukoliko Klub Bošnjaka ne funkcioniše u Vijeću naroda RS-a”, kazao je Ramić, navodeći da su u ovom slučaju imali konkretnu primjedbu na smanjenje u budžetu od 15 miliona maraka za izbjeglice, čime se onemogućava povratak u RS.

On smatra da se Vladi RS-a žurilo da što prije dođe do rebalansa budžeta.

“Nije obezbijeđena procedura načina vođenja akata po kojima se postupa u Vijeću naroda kako bi bila po Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS-a. Nijedan akt koji je dostavila Narodna skupština RS-a nismo razmatrali, jer nije omogućeno da se na kraju postupak pred Ustavnim sudom vodi na fer način”, rekao je Ramić.

Sekretar Ustavnog suda RS-a Ljubomir Ožegović kazao je za Oslobođenje da je Sud na kolektivnom godišnjem odmoru.

“Nijedan sudija nije ovdje u Banjoj Luci i neće raditi do početka septembra. Odmah u prvoj dekadi septembra će biti zakazana sjednica, ali ne mogu reći kada će se to tačno desiti”, rekao je Ožegović, napominjući da se prije toga ne može govoriti kakav stav će zauzeti Ustavni sud RS-a o primjedbama Kluba Bošnjaka.

 

Rtm

Leave a Reply

*

captcha *