Rasmussen je podsjetio da je BiH prije godinu i po dana odobren Akcioni plan članstva koji će biti aktiviran, ukoliko budu sprovedene neophodne reforme, prenosi Tanjug.

“Politički lideri u BiH nedavno su postigli sporazum ka tom cilju i on još nije primenjen, ali kada to bude učinjeno, aktivirat ćemo taj plan i očekujem dalji napredak u odnosima sa ovom državom”, rekao je Rasmussen za Radio “Slobodna Evropa”.

 Rasmussen je naglasio da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u reformama nakon dođeljivanja Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je sprovela važne reforme i definitivno je na pravom putu.

“Ima još posla, ali je vidljiv pomak”, zaključio je Rasmussen.

On je podsjetio da je 2008. godine odlučeno da budu započeti pregovori sa Makedonijom o članstvu u NATO, pod uslovom da se pronađe uzajamno zadovoljavajuće rješenje za ime ove države.

“Napredak, nažalost, nije ostvaren, ali odluka koju smo donijeli pre četiri godine i dalje je na snazi”, rekao je Rasmussen.

Na samitu čelnika država NATO-a u Chicagu 20. i 21. maja i šefovi diplomatija BiH, Makedonije i Crne Gore učestvovat će u raspravi o ključnim temama poput partnerske saradnje i operacije u Afganistanu.

Na ovom samitu, međutim, neće biti razmatrana i mogućnost ulaska u Alijansu ove tri države.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *