Erdoan je izjavio da mu je Izetbegović, kada ga je posjetio u bolnici u Sarajevu, rekao: “Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija”, a to je razljutilo članove većine političkih partija u BiH.

Takve izjave, prema riječima Igora Radojičića, potpredsjednika SNSD-a, ne pomažu ni BiH ni Turskoj, a sigurno iritiraju i EU.

“Ovo nije nešto što je nasljedna begovina, da bi bilo ko kome ostavljao BiH. U BiH žive narodi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Prema tome, to je sigurno još više iritirajuće za one koji ne doživljavaju Tursku kao nekog ko je ovo područje vodio na lijep način, već je ovdje bila okupacija nekoliko stotina godina”, rekao je Radojičić, koji je ocijenio da je to loša poruka za međunarodne odnose i za evropsku budućnost BiH.

Oštro je, povodom izjave turskog premijera, reagovao i Mladen Bosić, lider SDS-a, koji kaže da RS mora poslati jasnu poruku, a to je da Turska nema šta da traži u BiH.

“Inače, ja zaista vjerujem da je to Alija Izetbegović izjavio”, ističe Bosić.

Osvrćući se na Erdoanovu izjavu, Marko Pavić, predsjednik DNS-a, rekao je da ona predstavlja kontinuitet vrlo negativne politike turskih zvaničnika prema BiH, a naročito prema Srbima. On je naveo da su ideje Osmanlijskog carstva ponovo oživjele, a “Bošnjaci hoće da budu perjanica tih ideja širenjem uticaja Turske” na prostorima nekadašnjeg carstva.

“Ako je Alija Izetbegović toliko moćan da može ostaviti u amanet bilo što, bilo kome, ja bih rekao ‘aferim'”, poručuje Dragan Čović, lider HDZ BiH.

I Veso Vegar, portparol HDZ 1990, podvlači da ono što je rekao Erdoan nije dobro primljeno kod mnogih građana BiH, a posebno Srba i Hrvata.

“Ne vjerujem da neko voli čuti da je Bosna otomanska ostavština”, kaže on.

Slobodan Popović, iz SDP BiH, ocijenio je da ozbiljan političar ne može sebi dozvoliti da izjavi da mu je neko ostavio u amanet državu i ljude.

 “Nisu država i narod privatno vlasništvo da bi se nekome ostavljali u amanet”, poručio je Popović, dok stav iz SDA nismo uspjeli dobiti.

I istoričari su osudili izjavu predsjednika Vlade Turske, te ocjenjuju da bi Predsjedništvo BiH trebalo da odgovori Erdoanu.

Slavenko Terzić, beogradski istoričar, Erdoanovu izjavu okvalifikovao je opasnom za čitav Balkan, te je dodao da predstavlja još jednu potvrdu turskih imperijalnih ambicija prema Balkanu i neoosmanskih ambicija prema prostoru jugoistočne Evrope.

Istoričar Čedomir Antić izjavu Erdoana komentariše kao provokaciju na koju treba da odgovore i da je osude BiH, Srbija, Hrvatska, ali i Savjet za sprovođenje mira. Antić je istakao da bi bilo lijepo da Predsjedništvo BiH postigne konsenzus i odgovori Erdoanu.

Beogradski istoričar Predrag Marković poručio je da BiH nikako ne može biti nasljeđe Osmanlija, jer u njihovo vrijeme nije ni postajala kao država, niti je bila u sadašnjim granicama.

Dodik: Pojačana aktivnost Turske u BiH

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se prepoznaje pojačana aktivnost Turske u BiH i selektivan pristup nekim pitanjima.

“Razgovaramo sa ambasadorom Turske u BiH u nastojanju da vidimo o čemu se tu radi. Turski premijer Tajip Erdoan svojom izjavom šalje jasnu poruku o svemu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

 

(Nezavisne)

(nasevijesticom)

Leave a Reply

*

captcha *