Južnoafrički rimokatolički biskupi pozvali su krščane da ne piju Red Bull tokom tradicionalnog posta za za korizmu uoči uskršnjih praznika koji su sljedećeg mjeseca, zaustavljajući nakratko poziv na puni komercijalni bojkot.

Sporna televizijska reklama, u vidu crtića, prikazuje Isaa, a.s., kako hoda po vodi jer je popivši ‘čudesni energetski napitak’ znao gdje su skrivene stijene po kojima bi trebao gaziti.

Južnoafričko muslimansko šerijatsko vijeće je u srijedu upozorilo na posljedice “sekularnog ekstremizma” protiv bilo koje vjere. Istaknuvši da bilo koja ‘uvreda i satira’ na Isaa, a.s.,  udara na ‘same temelje islamske vjere’.

Isa,a.s., je cijenjen poslanik u islamu, navode oni.

U poruci kardinalu Wilfrid Napieru, predsjedniku Južnoafričke katoličke biskupske konferencije, Muslimansko vijeće je izjavilo da je reklama štetna i za kršćanstvo i islam, kao i općenito za vjeru.

“Želimo da se naši glasovi sjedine i jasno daju na znanje bilo kojim sekularnim ekstremistima da bilo kakav napad ili ismijavanje vjerskih simbola i svetih prostora nije prihvatljiv”, izjavilo je Vijeće.

Kardinal Napier ranije je pozvao katoličke vjernike da doniraju u dobrotvorne svrhe koji novac su spremili za Red Bull tokom vremena korizme.

U priopćenju, proizvođač Red Bulla, je izjavio kako je njihovo duhovito oglašavanje uvijek okrenuto prema ‘poznatim temama”.

„Naša namjera nije nikada bila da povrijedimo bilo čije osjećaje”, stoji u priopćenju.

Oni dodaju da reklama emitovana u utorak je povučena već u srijedu, i da Red Bull žali što je izazvao tako jaka osjećanja među vjerskim zajednicama.

 

{youtube}mfNO99X-218{/youtube}

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *