Predjednik nekada pobunjeničke republike na jugu Rusije, kontroverzni Ramzan Kadirov, nije zaboravio svoje muslimanske korjene i izgradio je u Čečeniji veliki broj džamija i vjerskih škola, kao i zdravstvenih centara.

Mada je Kadirov nekada bio neprijatelj br.1 administracije u Moskvi, postao je glavni saveznik Kremlja u borbi protiv tzv. pobunjenika sa Sjevernog Kavkaza. Za uzvrat, Kremlj je spreman da mu progleda kroz prste, i ne reaguje na navode o zloupotrebi zakona za koje su sumnjiče njegovi saradnici.

Kadirov je opovrgao tvrdnje da stavlja islamski zakon iznad ruskog prava, ali, analitičari smatraju da čečenski lider ima odriješene ruke da nameće svoju verziju onoga što naziva „tradicionalni čečenski islam“. Ilustracije radi, britanski Indipendent navodi da grupe ljudi obučenih u crno obilaze ulice Groznija i govore prolaznicima o štetnosti alkohola i islamu.
Reforme koje je sproveo čečenski vođa odnose se i na žene, budući da se pripadnice ljepšeg pola ne smiju pojaviti u javnim ustanovama bez marame.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *