Cerić je istakao da Fetvu donosi koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu “da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno”.

 

Cerić je pojasnio da Fetvu donosi slijedeći kur’anske upute da je razbijanje Islamske zajednice “isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici”.  

 

Dodaoo je kako “nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka”.

 

“Ujeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur’ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici”, istaknuo je reis Cerić.

 

Vjernicima, prema Fetvi, nije džaiz (ar. dozvoljeno) Zilkića slušati, slijediti ili klanjati džumu-namaz za njim.

 

Prema Fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

 

“Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvine muslimanima za nanešeni im duševni bol. Ova Fetve treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze”, zaključio je reis Cerić.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *