Cerić je iskoristio priliku da se zahvali na saradnji ambasadorima zapadnih zemalja sa Islamskom zajednicom. Prilikom ovog susreta Reisu-l-ulema je ambasadorima uručio knjigu “Religije u BiH – monografije vjerskih zajednica i crkava”, te pismo zahvale.

Dr. Mustafa Cerić je ukazao na važnost nastavka saradnje ambasada sa Islamskom zajednicom u oblasti razvijanja vjerskog dijaloga i širenja suživota i tolerancije, ne samo u BiH, već i na Balkanu i u Evropi, s obzirom da se uloga Reisu-l-uleme, sa sjedištem u Sarajevu, prostire i izvan BiH, posebno u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i cijelom Balkanu i Evropi. Novoizabrani reisu-l-ulema Husein Kavazović prisustvovao je današnjem sastanku.

Doajen, ambasador  Republike Slovačke, Miroslav Mojžita, se u ime svih ambasadora zahvalio Reisu-l-ulemi na njegovom naporu u postratnom periodu i oporavku i razvijanju međureligijskog vijeća, te ga pozvao da nastavi aktivnosti na tom putu.

Svi ambasadori su izrazili dobrodošlicu novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću i iskazali svoju spremnost za saradnju na dobrobit Islamske zajednice i BiH, posebno u oblasti razvijanja suživota i tolerancije.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *