Delegaciju Rijaseta IZBiH, predvođenu reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem, koja se nalazi u višednevnoj posjeti Turskoj, primio je novi reisu-l-ulema Turske Mehmed Gormez, javila je Mina.

U najbrojnijoj delegaciji IZBiH koja je do sada posjetila neku zemlju, osim reisa Cerića, nalaze se i njegov zamjenik hafiz Ismet ef. Spahić te brojne muftije, poput Nedžada ef. Grabusa iz Ljubljane, Aziza ef. Hasanovića iz Zagreba, Rešada ef. Plojovića iz Sandžaka…

Cjelokupnu delegaciju iz BiH zajedno s Gormezom i njegovim najbližim saradnicima primio je predsjednik Turske Abdulah Gul.

Jučer su delegaciju Rijaseta IZBiH primili zamjenik premijera Bekir Bozdag i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu , a za sutra je zakazan susret s premijerom Redžepom Tajipom Erdoanom .

 

Tokom razgovora na ručku, ministar Davutoglu je kazao: “Vi ne dolazite u neku drugu zemlju, vi dolazite u svoju zemlju” i pokazao sliku Mostara postavljenu na zidu salona za ručavanje u njegovoj kući.

 “Davutoglu nije samo moj prijatelj, on je moj brat.Ne govorim to samo onako,govorim o krvnom srodstvu.Pošto nam je porodica bila u Turskoj za vrijeme rata,Davutoglu je uvijek telefonirao i pitao da li nam štogod potrebno.Kada mi je kćerka bila bolesna, gospođa Sare se lično pobrinula za njeno zdravlje”, kazao je reis-ul-ulema Mustafa Cerić.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *