Dženazu-namaz predvodio je predsjednik Predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske prof. dr. Mehmet Gormez, a prisustvovali su joj predsjednik Turske Abdullah Gul, svi članovi vlade, brojni parlamentarci, javni, kulturni i sportski radnici. dzenaza-tenzila-erdogan-2011-1

Također, dženazi-namazi prisustvovale su i brojne delegacije iz svijeta, među kojima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa Cerić. Iako je dan ranije stigao iz zvanične posjete Turskoj, reisu-l-ulema je isti dan otputovao za Istanbul kako bi mogao prisustvovati dženazi premijerove majke. Također, dženazi u Istanbulu je prisustvovao i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. 

Premijer Erdogan nije mogao suzdržati suze nakon što je od velikog broja džematlija zatražen halal za njegovu majku. Njen tabut bio je prekriven jednim dijelom prekrivačem Ka’be.

U Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji je, također, nakon podne namaza klanja dženaza namaz u odsutnosti (salatu dženazetil-gaib) Tenzili Erdogan.

(Rijaset)

Leave a Reply

*

captcha *