Drugog dana posjete Turskoj delegaciju Islamske zajednice BiH predvođenu reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, a koju čine muftije iz BiH, Sandžaka, Hrvatske i Slovenije, jučer je primio ministar vanjskih poslova te zemlje Ahmet Davutolu  na ručku u svojoj radnoj rezidenciji.

Nova stranica

Reis Cerić kazao je za “Avaz” da je ovo povijesna posjeta, jer se radi o najbrojnijoj delegaciji IZ koja posjećuje jednu zemlju.

– Kao što je to rekao i reisu-l-ulema Turske, ona otvara novu stranicu u odnosima IZ Turske i BiH. Primljeni smo na najbolji način. Imali smo susret s predsjednikom države, ministrom vanjskih poslova, a sutra (danas, op. a.) susrest ćemo se s premijerom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) – kaže reis Cerić.

On je zahvalio Davutoluu na prijemu i na odvojenom vremenu, kao i na bajramskoj posjeti Sarajevu. Također, poručio je da delegacija IZ dijeli radost Davutoluovog uspjeha u provođenju politike “bez problema s komšijama”. Ministar Davutolu kazao je da ulema treba svoj posao raditi savjesno i odgovorno te da u Turskoj cijene rad i djelovanje uleme na Balkanu, posebno u BiH, te poručio da će je uvijek podržavati.

Dnevna politika

– Mi ćemo vas u tome uvijek podržavati, ali i ukazivati na činjenicu da je vaša misija trajna i zato je treba poštedjeti od (zlo)upotrebe za dnevnu politiku, jer posao ili misija nas političara je prolazna – kazao je Davutolu tokom susreta.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *