Na drugom susretu Muslimansko-katoličkog foruma u Ammanu usvojena je zajednička izjava u kojoj je, između ostalog, navedeno da vjernici moraju izraziti svoju zahvalnost Bogu za sve ove darove kroz međusobno poštivanje i suosjećanje.

– Katolici i muslimani će nastaviti dijalog kao način daljneg širenja međusobnog poštivanja te razvijanja zajedničkog dobra, posebno u pravcu promocije mira, pravde i solidarnosti, kaže se na kraju zajedničke izjave muslimana i katolika.

Drugi muslimansko-katolički susret održan je  nakon susreta u Vatikanu prije tri godine (novembar 2008.) gdje je ustanovljen Katoličko-muslimanski forum, inspirisan otvorenim pismom 2007. “Zajednička riječ između nas i vas – ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji”.

Ovo pismo potpisalo je 138 muslimanskih teologa i mislioca kao poziv na muslimansko-kršćanski dijalog nakon papinog kontraverznog predavanja u Regensburgu 2006.

Opća ocjena drugog katoličko-muslimanskog dijaloga u Ammanu je da je mnogo više razloga za kršćansko-muslimanski dijalog i razumijevanje nego razloga za međusobno ignoriranje i nerazumijevanje.

Dokaz važnosti muslimansko-katoličkog susreta u Jordanu je osobno interesovanje jordanskog kralja Abdullaha II, koji je primio 24 muslimanska i 24 katolička teologa i mislioca u palači “Basman” te im tokom razgovora iskazao zahvalnost za trud koji ulažu u širenju međuvjerskog dijaloga, koji “nema alternativu za sreću i spas čovječanstva”.

Obraćanju Cerića su prisustvovali i jordanski princ Ghazi bin Muhammed i kardinal Jean-Louis Tauran, javila je MINA.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *