Kako god bude, ja moram iznijeti prijedlog koji bi po mom mišljenju bio najbolje rješenje za poziciju reisu-l-uleme IZ u BiH, kojeg će članovi Sabora birati tekuće godine. Tome ću se vratiti malo kasnije, a sada želim obrazložiti zašto sam se sasvim dobrovoljno postavio ispred otrovnih strjelica koje godinama lete na (vjerskog) lidera Bošnjaka, a posebno otrovne i oštre su postale u vrijeme kad se bliži izbor za novog reisu-l-ulemu. Ne trebam se vraćati daleko unazad i tražiti primjere zbog kojih smatram da je u ovakvoj situaciji nužno da reisu-l-ulema ostane dr. Mustafa ef. Cerić. Pored brojnih aktivnosti u BiH i učešće na brojnim internacionalnim samitima, konferencijama, forumima… dovoljno je osvrnuti se samo na zadnje dvije reakcije kojima su po prstima dobili Milorad Dodik i njegov potrčko u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović. Doduše nekima to može biti argument da se suprotstave mome prijedlogu, jer je po njihovom mišljenju, kako oni kažu upravo to „veliki grijeh”. Miješanje u politiku reisu-l-ulemi dr. Ceriću jednako spočitavaju političari, koji se u svoj posao nimalo ne miješaju, islamofobični mediji, kojima smeta jaka ličnost na čelu IZ, a koja vodi brigu o svom narodu na svim poljima života, kao i poneki Bošnjak izapranog mozga od strane komunističkog režima, koji pojma nema zašto zastupa takvo mišljenje, ali ga uporno ponavlja i otresa glavom – nije njegovo da se miješa u politiku, nije to njegov pos’o..!

Koliko god puta da ga upitaš zašto nije, on samo ponovi da nije, ili u najbolju ruku pokaže na islamofobično „Oslobođenje”, u kojem tako piše neki zakleti ateista sa bošnjačkim imenom i prezimenom, ili ponovi izjavu nekog našeg mudrog političara, kojem je krivo što Cerić svojim radom otkriva njegov nerad.

To što se uvaženi Reisu-l-ulema mora spuštati na nivo Milorada Dodika i njemu držati vazove umjesto nama nije sramota Mustafe ef. Cerića, već upravo tih političara, čiji je to dobro plaćen posao, a također i intelektualni nivo!

Već duže vrijeme Milorad Dodik se fašizoidnim izjavama, negiranjem genocida, pa čak i negiranjem bošnjačke nacije se iživljava nad našim narodom, koji je doživio i preživio genocidne golgote upravo od njegivih sunarodnika. Pamti li iko reakciju nekog političara, makar u medijima, ako već nema mailing – listu važnih političara i institucija u svijetu kojima bi uputio protest zbog takvog ponašanja?!

Na kraju je to uradio Reisu-l-ulema, koji ruku na srce, jedini ima takvu listu, a sigurno da je nema nečijom tuđom zaslugom!

Ni na presedan nad presedanima, kad se Nebojša Radmanović tužno optužujuće obratio Srbiji i Hrvatskoj, da se premalo miješaju u unutrašnje poslove BiH, nije reagirao niko od političara ili političkih stranaka. Nijemi su bili i mediji, koji Cerića godinama ušutkivaju i lijepe mu svakakve etikete.

Opet je Reisu-l-ulema morao reagirati!

Pamti li iko slučaj da član najvišeg rukovodstva suverene države traži i optužuje susjedne zemlje da se premalo miješaju u odnose u njegovj državi od koje dobiva enormnu platu i sve benefite predsjednika države? Kad se još ima na umu da su te dvije države u bliskoj prošlosti izvršile agresiju i genocid u zemlji iz koje im se tugaljivo obraća Nebojša Radmanović, onda čovjeku mora pamet stati od čuda.

Nijedan političar mu i ne odgovara da Srbija i Hrvatska nisu nikakvi garanti Dejtonskog sporazuma, jer to ne postoji u međunarodnom pravu, već učesnice u agresiji koje su morale biti supotpisnice mirovnog sporazuma.

Reakcije Bošnjaka, pogotovo onih protjeranih sa svojih ognjišta, na lekcije koje je Reisu-l-ulema održao Dodiku i Radmanoviću, malo je reći da su euforične. Obezglavljeni narod je osjetio da ima neko ko će se suprotstaviti dodicima i njegovim pijunima, i što je najvažnije da ima mail-adrese i brojeve telefona svih relevantnih političkih faktora u svijetu. Reisu Ceriću je trebalo skoro četrnaest godina da napravi tu mailing-listu, stekne prijateljstva i zato je ogromna šteta da na njegovo mjesto, u ovako teškoj situaciji po našu domovinu i naciju, dovesti nekoga drugoga, koji će krenuti ispočetka ili će imati druge prioritete, iako hvala Bogu ima nekoliko dobrih kandidata za njegovu zanjenu. Neki bi možda bili i bolji, ali nije vrijeme za eksperimentisanje.

Zato potpuno priseban, bez ikakve prisile ili, ne daj Bože, interesa, pozivam sabornike da izmjene Ustav IZ u BiH sa kojim bi se omogućilo da Resu-l-ulema ostane dr. Mustafa ef. Cerić, do njegovih šezdeset i pet godina starosti, do kad je čovjek po svim propisima umno i fizički sposoban!

(www.bosnjaci.net)

Leave a Reply

*

captcha *