Forenzičari pokušavaju saznati o čijim tijelima je riječ i pod kojim okolnostima su ti ljudi umrli.

„Obavijestio sam Sud da postoje indicije da je ova lokacija mjesto zločina”, kaže Ajith Jayasena, doktor sudske medicine.

Doktor Jayasena je zadužen za istragu i kaže da se mora provesti detaljna analiza ostataka.

Uzorci kostiju bit će poslani u inostranstvo kako bi se utvrdilo iz kojeg su perioda, a stručnjaci vrše i analizu tla.

„Pronašli smo veliki broj skeletnih ostataka. Obavijestio sam Sud o neobičnom položaju u kojem se posmrtni ostaci nalaze i određenim povredama na njima. Dakle, ovo nije obična grobnica”, pojasnio je dr. Jayasena.

Različite sumnje

Neki smatraju da je riječ o žrtvama epidemije malih boginja od prije sto godina, dok drugi vjeruju da su pronađene žrtve nekadašnjih poplava.

Ali, dokazi nasilja ukazuju na mogući zločin – da su to, zapravo, žrtve nasilnog obračuna Vlade sa učesnicima jedne od studentskih pobuna, iz 1971. ili s kraja 1980-tih godina.

Marksistička partija, čiji su članovi ubijani tokom tih pobuna, traže brzu i adekvatnu istragu.

Partija kaže da bi posmrtni ostaci mogli pripadati njihovim ubijenim članovima.

„Tijela ubijenih ranije su spaljivana i bacana u rijeke, u pokušaju da se prikriju dokazi. Masovna grobnica u Mataleu jedna je od takvih lokacija, iz vremena kad je Vlada ubila više od 60.000 mladih”, rekao je Anura Kumara Dissanayake, član Parlamenta.

Brza i metodična analiza grobnice u Mataleu značajna je za sve stanovnike Šri Lanke, jer je riječ o jednoj od najvećih masovnih grobnica ikada pronađenih u njihovoj zemlji.

Video izvještaj pogledati OVDJE

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *