Zabrana postavljanja rožićnog drveta uvedena je na trgovima arapskog dijela Gornje Nasire ili Nazareta koja je u blizini Nazaretu za koji se tvrdi da je rodno mjesto Isaa,a.s., .

 Gradonačelink Gornjeg Nazareta Šimon Gapso tvrdi da ovaj dio grada jevrejski i da bi postavljanje rožićnog drveta bila provokacija. Nadalje je rekao da niti jedno rožićno drvce neće biti postavljeno u gradu dok je on gradonačelnik.

 Osim Jevreja, koji čine polovinu ukupne populacije, u Gornjem Nazaretu žive arapski Kršćani, ruski Pravoslavci i Muslimani.

 Gradonačelink Gornjeg Nazareta je ozloglašen po izjavi koju je dao prilikom napada u Gaza, u kojem je poginulo 1400 Palestinaca. Gapso je rekao da bi, kad bi na vlasti bila administracija iz 2000-te, ubio još više Palestinaca. Također je odbio dozvolu za otvaranje škole i džamije u Gornjem Nazaretu za Palestince i zabranio puštanje ezana sa minareta.

 Gapso je izabran za gradonačelnika Gornjeg Nazareta 2008. godine, a prije dva mjeseca je protiv njega pokrenuta istraga zbog navoda za mito i korupciju.

 

 

Agencije/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *