Savez logoraša RS ne odustaje od gradnje crkve na Zlatištu, na mjestu gdje je prošle godine planirana izgradnja krsta. Prema riječima Branislava Dukića, predsjednika Saveza, inicijatora ove akcije, od prvobitno najavljene izgradnje krsta odustalo se zbog velikog pritiska Bošnjaka koji nisu bili za to da se takvo nešto nađe na Trebeviću.

Da je bilo na nekom drugom mjestu, vjerovatno ne bi niko dizao nikakvu ‘halabuku’ oko toga. Na tom istom mjestu ćemo graditi crkvu jer je ona tu bila i prije. Na njoj će biti upisano 6.625 imena poginulih srpskih vojnika i civila u Sarajevu, kaže Dukić.

Kreatori ove ideje zamislili su da na crkvi ispišu 6.625 imena Srba (vojnika i civila) za koje tvrde da su stradali u Sarajevu. Premijer RS-a Milorad Dodik tada je izjavio kako je riječ o žrtvama ”režima koji je u ratu vladao u Sarajevu”.

Zemljište pripada općini Stari Grad i Dukić smatra da neće imati nikakvih problema oko izdavanja građevinske dozvole. Još uvijek se radi na papirologiji, a da bi počela izgradnja potrebno je da mitropolit dabrobosanski Nikolaj, prema vjerskom običaju, da blagoslov.

Novac za izgradnju ćemo obezbijediti od naših ljudi iz dijaspore, nešto od crkve, a jedan dio od privatnih lica, ističe Dukić.

Iako je Dodik ranije najavio da će entitetska Vlada finansijski podržati inicijativu, Dukić je dodao da novac za crkvu neće tražiti od Vlade RS da ne bi, kako kaže, ispalo da je ona finansirala izgradnju.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *