Na sastanku je upoznao ambasadora Izraela o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS-u i stavovima predstavnika tog bh. entiteta u pogledu rješavanja otvorenih pitanja u BiH.

Dodik je kazao i da je RS politički, ekonomski i institucionalno stabilna i posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu, a konstatirano je da su odnosi RS-a i Izraela, kako je saopćeno, dobri, a bilo je riječi i o mogućnostima unapređenja i proširenja ekonomske saradnje.

S izrealskim ambasadorom danas je u Banjoj Luci razgovarao i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, koji je ocijenio da“unilateralne akcije proglašenja nezavisnosti ili slične jednostrane aktivnosti nisu dobre za razvoj mira, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti regiona te da su razgovori najbolje rješenje”.

“Republika Srpska pruža podršku nastavku dijaloga na Bliskom istoku, a ne jednostranim akcijama”, naveo je predsjednik entitetskog parlamenta.

Sagovornici su zajednički “osudili sve terorističke akcije i ocijenili da postoji opasnost od pojave novog nasilja i terorizma na Bliskom istoku podstaknutog od ekstremnih elemenata”.

(sutraba)

Leave a Reply

*

captcha *