Tako policija u Višegradu, Foči i Srebrenici, 20 godina od početka agresije, ponovo obilazi bošnjačke kuće i provjerava povratnike, poništavajući im prijave boravka.

Do sada je u Višegradu uručeno 30-tak takvih rješenja, a u slučaj su se uključili i OHR te AmbasadaSjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

„Ovdje se radi o nelegalnim poduhvatima koje izvršavaju službe javne bezbjednosti u ovim opštinama. Oni provjeravaju ljude koji su se prijavili na svoja prijeratna mjesta boravka. Kod onih kojima uslovi dozvoljavaju da borave u svojim kućama, oni su na svojim adresama. Oni koji nemaju obnovljene kuće, prijavljeni su na adresama svojih kuća, ali, jasno, borave na drugim mjestima u istim opštinama“, kazao je za agenciju Anadolija Bilal Memišević iz Višegrada.

On je podcrtao da povratnici moraju biti prijavljeni u mjestu boravka gdje se nalaze njihovi domovi kako bi ostvarili pravo na rekonstrukciju kuće.

„Posljednjih 12 mjeseci mi smo pozivali ljude da se prijave na prijeratne adrese kako bi ostvarili pravo na rekonstrukciju kuće, pravo glasanja na predstojećim izborima, te kako bi učestvovali u planiranom popisu u BiH 2013. godine. Prema mom mišljenju, nekoje, očito, prebrojao Bošnjake u ovim mjestima po trenutnim biračkim spiskovima i vidio da su u Višegradu oni prevazišli kvotu od 10 posto, a po kojoj su nacionalna manjina. Svi oni koji pređu tu kvotu ugrožavaju interese nadležnih iz Republike Srpske. Umjesto da se bave ljudima koji posljednjih 15 godina fiktivno učestvuju u izborima i izbornoj mašineriji političkih opcija iz RS-a, oni šalju negativnu poruku i čak uznemiravaju bošnjačke povratnike“, kazao Memišević.

Dodaje kako lokalna policija nije nadležna da vrši ovakve poslove. Podsjeća da je CIPS pod ingerencijom države, te da samo iz sistema CIPS-a može doći nalog da se provjerava nečiji identitet i mjesto boravka.

„Odgovorno tvrdim da u Višegradu nema prijavljenih ljudi koji nisu rođeni ovdje, živjeli i tu nemaju svoj grunt. Ovo najviše ima veze s predstojećim popisom stanovništva i izborima. Dešava se samo u mjestima gdje Bošnjaci imaju mogućnost da pređu navedeni procent od 10 posto. Svi oni koji su dobili spomenuta rješenja, već su se žalili na njih“, rekao je Memišević.

Među onima kojima je poništen boravak u rodnom gradu je i Almir Kustura.

„Dobio sam obrazloženje u kojem je navedeno da me policija nije pronašla kada su dolazili provjeriti jesam li kod kuće!? Ja sam prijavljen na adresi na kojoj se nalazi moja kuća, ali ona je devastirana. Ja živim u Višegradu, no niko mi nedozvoljava da to objasnim“, kazao je za agenciju Anadolija Kustura, najavljujući žalbu na odluku.

Da se pritisci na Bošnjake ne vrše samo u Višegradu, dokaz je i sinoćnja izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na skupu u Srebrenici, gdje je ponovo negirao genocid.

„Jedini odgovor na negiranje genocida može, treba i mora biti masovan izlazak na birališta svih onih koji imaju pravo glasa u Srebrenici, a slažu se da su ovdje vojska i policija RS-a sproveli genocid. Izlaskom na birališta 7. oktobra moramo pokazati da niko više ne smije gaziti po onom najsvetijem što mi imamo, gaziti po našim najdubljim traumama i misliti da će proći nekažnjeno“, naglasio je za agenciju Anadolija Emir Suljagić, koordinator kampanje „Glasaću za Srebrenicu“.

Smatra kako poslije 7. oktobra kampanja koja je provedena u Srebrenici mora biti nastavljena na cijeloj teritoriji RS-a kako bi se pokazao da genocid ne može proći nekažnjeno, a da većina stvorena genocidom preko noći ne može biti prozvana demokratskom.

„Poimenice znamo ime, prezime, broj telefona, boravište, prebivalište i glasačko mjesto svakog našeg birača i svakodnevno komuniciramo s njima“, izjavio je Suljagić, dodajući da je Milorad Dodik svojim izjavama dodatno podigao svijest Bošnjaka da 7. oktobra moraju izaći na izbore baš u Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *