Najmanje 10,000 britanske djece koje Britanija nije željela jer su ih rodile samohrane majke ili su im obitelji bile siromašne poslano je u Australiju nakon Drugog svjetskog rata. Često su im lažno govorili da su siročad ili da nemaju braće i sestara i bivali su u “odbačeni” u institucije koje su vodile država ili crkva.

Vama kojima smo govorili da nemate roditelje, koji ste dovedeni u ovu zemlju bez njihova znanja ili pristanka, priznajemo da smo vas lagali, da smo lagali vaše majke i očeve i priznajemo da smo vam nanijeli bol do kraja života.

Ukradene su vam porodice, ukradena vam je domovina, smatralo vas se izvorom dječjeg rada, a ne nevinom djecom, rekao je Rudd.

Žao nam je. Žalimo zbog tragedije, apsolutne tragedije izgubljenog djetinjstva, rekao je Rudd na skupu oko hiljadu žrtava te politike pred zgradom parlamenta u Canberri.

S dubokom sramotom gledamo unatrag kako su mnogi od vas bili ostavljeni na hladnoći, gladni, preplašeni, bez skloništa i bez ikoga, apsolutno ikoga, da mu potrčite u naručje, Rudd je rekao da “duboko žali” zbog boli izazvane djeci i njihovim porodicama. Izrazio je nadu da će nacionalna isprika pomoći da se “zaliječi bol” te da će biti prekretnica u historiji Australije.

Skupu u Canberri prisustvovale su stotine ljudi koji su bili prisiljene emigrirati u Australiju kada su bili djeca, od kojih 7,000 još živi u Australiji. Neki su otvoreno plakali ili se međusobno držali za ruke dok je Rudd govorio o preživjelima s kojima je razgovarao, koji su bili premlaćivani remenjem ili seksualno zlostavljani.

Najmanje 150 hiljade neželjene djece u dobi od tri do 14 godina Britanija je poslala na odrastanje u zemlje Commonwealtha u programu imigracije koji je bez presedana u historijei igdje na svijetu. Skupno su postali poznati po nazivu siročad Carstva. Najčešće su ih britanske vlasti slale u Kanadu, Novi Zeland, Južnoafričku Republiku, Zimbabve i Australiju.

Nakon opsežne istrage, parlament je tek 2004. odlučio da žrtvama treba ponuditi ispriku ali ne zna se hoće li dobiti i novčanu kompenzaciju. Uskoro se očekuje i isprika britanskog premijera Gordona Browna. Činjenica da se australska vlada ispričala prije britanske vjerojatno će osramotiti premijera Gordona Browna.

Ruddova isprika odnosila se i na pola miliona domaće djece, tzv. zaboravljenih Australaca koji su također u historiji bili izloženi zlostavljanju i zanemarivanju u dječjim domovima. Od 1930. do 1970. u Australiji su otimali djecu i slali ih u domove gdje su ih silovali, tukli, tjerali na težak rad te izgladnjivali.

Također prošle godine Kevin Rudd ispričao se kao prvi političar domorocima za nepravde koje su im nanijete – za tlačenje, protjerivanja i diskriminaciju. Njegova četverominutna isprika i  20 minutni govor izazvao je ovacije okupljenih. Jedna od uplakanih žena rekla je da njene suze nije izazvala tek isprika, već način na koji je premijer prepričao mnoge tužne priče žrtava ovih događaja i na taj način iznio sve propuste prošlih vlada, izravno se suprotstavivši onima koji su odbijali priznati što se zapravo događalo.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *