IslamBosna.ba- Fethullah Gulen koji je organizovao osujećeni pokušaj državnog udara u Turskoj radi za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) Sjedinjenih Američkih Država kazao je Vjačeslav Nikonov, prvi je zamjenik predsjednika Komiteta Državne Dume za međunarodne odnose i šef Vijeća za obrazovanje Dume.
“Gulen radi za CIA-u, dakle, Sjedinjene Američke Države nikada neće izručiti Gulena”, kazao je Nikonov tokom gostovanja na ruskoj televiziji.
“Bivši zaposlenici CIA-e, George Fidas i Graham Fuller kao i Morton Abramović, bivši ambasador SAD-a u Ankari, su ti koji su pokušali da pomognu Gulenu, kada je njegov zahtjev za zelenom kartom odbijen”, kazao je Nikonov.
“Turski narod se borio protiv pokušaja vojnog udara na herojski način. Strane koje su pokušale vojni udar u Turskoj su odgovorne za vojni udar u Ukrajini koji je osmišljen da bi stimulisao haos u Rusiji”, dodao je on.

U međuvremenu, direktor Centra za orijentalne i međunarodne studije, turkolog Vladimir Avatkov je kazao da potez čišćenja turskih institucija od osoba koje su povezane sa terorističkom organizacijom FETO od strane turskog predsjednika Erdoana mogu biti od koristi za ruske odnose.
“Erdoanov potez je u skladu sa interesima Rusije. U Turskoj postoji ozbiljna američka opozicija. Rusija treba iskoristiti ovu situaciju. Ukoliko Turska ostavi po strani svoje neo-osmanske ambicije, odnosi Turske i Rusije mogu ojačati”, kazao je Avatkov.

IslamBosna.ba