Nakon uhićenja u Americi 28-godišnje Ruskinje koja je bila udata za Britanca, britanska obavještajna služba MI-5 istražuje je li ona počela špijunske aktivnosti po nalogu svog oca, inače diplomata i navodno bivšeg agenta KGB-a, dok je živjela u Londonu i ko bi sve mogao u to biti umiješan.

Listovi opširno pišu o šarmantnoj Anni Chapman, rođenoj Kuščenko, i raspadu braka s također mladim Alexom Chapmanom, nakon što je počela sa svojim tajnim poslom, ilustrirajući priču obiljem fotografija.

Nasuprot opaskama nekih komentatora da je sve ovo napuhana afera zato što je u centru atraktivna mlada žena, The Guardian i Financial Times iznose u subotu upozorenja američkih i britanskih obavještajnih službi na opasnosti od neuzimanja ovog slučaja za ozbiljno.

Američki Savezni istražni ured (FBI), kao i britanski obavještajni stručnjaci kažu da ruske “ilegalne špijunske mreže”, sastavljene od ruskih državljana koji žive pod lažnim identitetom u stranim zemljama, predstavljaju istu prijetnju zapadnim interesima ko i u vrijeme hladnog rata.

Iako u Britaniji još nije otkrivena ilegalna špijunska mreža poput one u SAD-u, vodeći sigurnosni stručnjaci vjeruju kako je vrlo vjerojatno da oni operiraju na Otoku, prenosi Financial Times.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *