Od 45 ratnih vojnih invalida koji su do sada prošli postupak revizije pred Institutom za medicinsko vještačenje u Sarajevu samo ih je 15 zadržalo isti status, kod njih 12 procenat invalidnosti je smanjen, a 18 je izvedeno iz prava. U Savezu RVI BPK „Sinovi Drine“ Goražde, ovakve podatke smatraju poražavajućim, jer je ista institucija ratnim veteranima najprije dala, a sada oduzela prava iako se njihovo zdravstveno stanje u međuvremenu nije promijenilo.

– Imamo ratnog vojnog invalida sa povredama glave i ruke koji je na ranijim pregledima pred istim Institutom imao 80 posto invalidnosti, a sada je vraćen na 40 posto. To je velika sramota za ljude koji borcima rade takve stvari. Ako se ovakav trend nastavi na kraju revizije većina ljudi iz Goražda, koji su dali dijelove tijela i išli nesebično u borbu, bit će izvedena iz prava bez ikakvih realnih osnova – kaže predsjednik SRVI Safet Sijerčić.

Dodatnu poteškoću predstavlja činjenica da u izdatim rješenjima RVI nije omogućeno pravo žalbe, već se za svoja prava trebaju boriti pred Vrhovnim sudom FBiH za što većina nema sredstava. 

– U ovaj problem moraju se uključiti i sve relevantne institucije jer ovo je problem za sve patriote u BiH koji su branili ovu državu. Iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mogućnosti, poduzeti čak i drastičnije mjere, jer SRVI BPK je jedinstvenog stava da je ovo sječa RVI – ističe Sijerčić.

U slučaju nastavka grubog kršenja prava RVI Predsjedništvo Saveza RVI BPK „Sinovi Drine“ Goražde najavilo je da će svoje članove pozvati na bojkot revizije i uputiti zahtjev za izuzeće Instituta za medicinsko vještačenje u Sarajevu iz ovog procesa.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništvo je zatražilo hitnu sjednicu Predsjedništva SRVI BiH, u prisustvu predstavnika Ministarstva za boračka pitanja FBiH i Instituta. “Sinovi Drine” zahtijevaju da prilikom pregleda RVI iz BPK u komisiji bude i član SRVI BPK, te da se preispita odgovornost članova ljekarskih komisija koji su donijeli kontradiktorne nalaze na ranijim i posljednjoj reviziji invalidnosti.

Zaključke Predsjedništva SRVI podržala je i Koordinacija boračkih udruženja, koja okuplja predstavnike SRVI, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Udruženja demobilisanih boraca, Unije veterana i Udruženja „Svjetlost Drine“. Oni su zatražili i ponovnu reviziju do sada izdatih rješenja, te hitan sastanak sa ministrom Zukanom Helezom, koji je najavljen za petak. Od Vlade BPK Goražde bit će zatražena sredstva za finansiranje advokata koji će zastupati oštećene RVI.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *