IslamBosna.ba– Vrhovni muftija Saudijske Arabije, šejh Abdulaziz Alu Šejh je pozvao muslimane da se suprostave ‘ugnjetavanju’ džihadista Islamske države nakon što su zauzeli područja Iraka i Sirije.

“Ova grupa je agresivna i represivna, oni proljevaju krv”, kazao je Alu Šejh.

“Ukoliko se bore protiv muslimana, onda se musimani moraju protiv njih boriti kako bi oslobodili narod i vjeru njihovog zla i štete”, kazao je on u odgovoru na zahtjev iz Iraka u kojem se traži fetva za borbu protiv ID-e.

“Oni ubijaju od kako su počeli svoju borbu. Njihova ubistva su puna sakaćenja i grozota koje iskrivljuju sliku muslimana’, kazao je Alu Šejh. Njegovi komentari dolaze uz napore SAD-a da oformi međunrodnu koaliciju u borbi ID-a, koja je napravila uporište u velikim dijelovima Sirije i Iraka.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca pokrenule zračne napade protiv militantne grupe u Iraku podržavajući vladine snage i saveznička plemena kao i kurske borce Pešmerga na sjeveru. Prošlog mjeseca najviši autoritet Kraljevine Saudijske Arabije proglasio je el-Kaidu i džihadiste ID-a islamskim ‘neprijateljem broj 1’ te je upozorio muslimansku omladinu da se ne odazivaju ‘pozivu na džihad’ koji je objavljen iz ‘perverznih’ razloga.

On je potvrdio da ovakve “ideologije ekstremizma, radikalizma i terorizma, koje na zemlji šire nered i uništavaju dobra i uzimaju živote, ni u čemu ne pripada islamu.

IslamBosna.ba