IslamBosna.ba-Vrhovni muftija Saudijske Arabije, šejh Abdulaziz Alu Šejh je u današnjem saopćenju istakao da ideje radikalizma i terorizma, koje zastupaju organizacije Islamska država i el-Kaida, na prvom mjestu predstavljaju neprijateljstvo prema islamu, kazavši da se ovakve organizacije ne mogu tretirati kao islamske.

On je potvrdio da ovakve “ideologije ekstremizma, radikalizma i terorizma, koje na zemlji šire nered i uništavaju dobra i uzimaju živote, ni u čemu ne pripada islamu. Prve žrtve tih ideologija jesu sami muslimani, kao što to potvrđuje realnost na terenu gdje IDIŠ, el-Kaida i njima srodne organizacije ubijaju muslimane.”

Šejh Abdulaziz, koji je i predsjednik Vijeća visoke uleme, potvrdio je da se na IDIŠ i el-Kaidu odnose hadisi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji pozivaju na njihovo ubijanje. On kaže: “Na njih se odnose riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: ‘Pred kraj dunjaluka će se pojaviti mladi i neiskusni ljudi, bezumnih snova, govorit će poput najboljih stvorenja i učit će Kur’an, a on im neće prelaziti grkljane. Prolazit će kroz vjeru kao što strijela prolazi kroz metu, pa kada ih susretnete, ubijajte ih, jer zaa njihovo ubistvo ćete imati nagradu na Sudnjem danu.”

Muftija još ističe: “Ove grupe haridžija nemaju ništa zajedničko sa islamom i muslimanima, oni su samo nastavak onih haridžija koji su prva sekta koja je razbila jedinstvo ummeta proglašavajući muslimane nevjernicia zbog grijeha i dozvoljavajući njihovu krv.”

Muftija je uputio poziv svim faktorima da ulože trud i posvete se promoviranju središnjeg, umjerenog puta.

 

IslamBosna.ba