IslamBosna.ba-Princ Navaf b. Fejsal b. Fahd, ministar za mlade i sport Saudijske Arabije, kazao je u intervjuu za saudijski portal Sabq da je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pristala da tokom sljedećeg sastanka stavi na glasanje kršenje prava palestinskih sportista od strane Izreala. Princ Navaf je naglasio da Izrael može biti izbačen iz ove federacije ili može doći do suspendovanja njegovog članstva ukoliko se ne izvini za ovu praksu i ne uvjeri članove da je s njom gotovo.

Princ Navaf je kazao novinarima da je gotovo prije 11 mjeseci dobio detaljan izvještaj od Palestinske nogometne federacije i zvaničnika o represijama nad palestinskim sportistima, kojima su ograničene nogometne igre i drugi sportovi, zatim nepostojojanje olakšica za uvoz sportske opreme u Palestinu, te namjerno sprječavanje palestinskih timova da učestvuju u međunarodnim sportskim događajima, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i normama.

Princ dalje navodi da je često kontaktirao predsjednika FIFA-e,  Josepha Blattera kao i druge sportske unije kako bi istaknuo patnju palestinskih sportista.

Palestinska nogometna federacija tražila je od FIFA-e još u avgustu prošle godine da iz svog članstva izbaci Izrael zbog toga što nije dozvolio održavanje regionalnog Zapadnoazijskog prvenstva za igrače do 17 godina starosti na palestinskom teritoriju.

“Tražimo crveni karton za Izrael, jer se žuti pokazuje već predugo. Time bi izraelska okupacija izgubila na legitimnosti i nećemo pristati na kompromis”, kazao je predsjednik Palestinske nogometne federacije, Džibril El-Rujub. Izrael je zabranio dolazak 12 reprezentacija članica Zapadnoazijskog nogometnog saveza u Palestinu na turnir.

IslamBosna.ba