IslamBosna.ba- Generalni sekretar međunarodne nagrade Kralj Fejsal, Abdulaziz es-Sabil, je negirao izvješća da će nagrada biti opozvana na osnovu ličnih pogleda ili stavova, prenijela je internet stranica Rassd.com.
U saopćenju za medije objavljenom u utorak, es-Sabil je kazao da je nagrada, koja je uspostavljena 1976. godine od sinova kralja Fejsala se dodjeljuje osobama koje služe čovječanstvu u oblasti islamskih studija, arapskog jezika, medicine i nauke.
Prema Arabi21, es-Sabil je naglasio da se nagrada daje bez obzira na državljanstvo, vjeru, pol ili sektu i ponovio je da ne postoji plan da se povuče nagrada od bilo koje osobe koja je kritična za Saudijsku Arabiju, prenio je saudijski list Ukaz.

Šejh Jusuf el-Karadavi, presdjendik Svjetske unije islamske uleme, je 1994. godine dobio nagradu zajedno sa šejhom Sejjidom Sabikom.
Prošle sedmice šejh el-Karadavi se našao na crnoj listi Saudijske Arabije, UAE, Bahreina zajedno sa 58 drugih istaknutih muslimanskih ličnosti i vođa Muslimanske braće.
Ranije ove sedmice saudijsko ministarstvo kulture uklonilo je sa polica knjižara i biblioteka 112 knjiga čiji autor je šejh el-Karadavi.

IslamBosna.ba