IslamBosna.ba- Hoće li vas puno iznenaditi ako počnem govoriti o strahu, zastrašivanju, hapšenjima, javnom zastrašivanju intelektualaca i vjerskih učenjaka, koji se usude da javno iznesu svoja mišljenja, a onda vam kažem da dolazim iz Kraljevine Saudijske Arabije.

Prijestolonasljednik Muhammed b. Selman je, sa svojim političkim usponom, obećavao da će u državi izvršiti društvene i ekonomske reforme, da će državu učiniti otvorenijom i tolerantnijom. Obećao je i eliminisati probleme koji koče naš napredak, kao što je zabrana ženama da voze automobile.

Ali, jedino što sada vidim je talas novih hapšenja. Izvještaji za proteklu sedmicu ukazuju da je uhapšeno oko trideset osoba i to sve prije nego je Muhammed b. Selman i postao kralj. Neki od uhapšeni su i moji bliski prijatelji. Ovaj korak je preduzet u cilju diskreditacije intelektualaca i vjerskih učenjaka, koji su se usudili da iznesu stav koji je u suprotnosti sa stavovima rukovodstva moje zemlje. Prizor je izgledao veoma žalosno i tragično, službenici državne bezbjednosti, maskirani i opremljeni kamerama, upadali su u kuće, fotografišući sve i zapljenjujući papire, knjige i računare. Optuženi su da su primali novac od Katara i da su dio velike zavjere potpomognute od Katara. Čak i oni koji su u dobrovoljnom egzilu, a ja sam jedan od takvih, mogu se suočiti s hapšenjem prilikom povratka kući.

Osjećam bol dok razgovaram s drugim Saudijcima koji su, poput mene, u dobrovoljnom egzilu u Istanbulu ili Londonu. Nas je, najmanje, sedmorica takvih. Hoćemo li mi biti jezgro saudijske dijaspore? Satima provodimo na telefonu pokušavajući da shvatimo razloge za ovaj talas hapšenja, u kome je uhapšen i moj prijatelj, biznismen i bloger na Twitteru Issam ez-Zamil. On je uhapšen prošlog utorka, nakon povratka iz SAD-a gdje je boravio u zvaničnoj saudijskoj delegaciji. I tako začuđujućom brzinom je lahko spasti sa liste bliskih u Saudijskoj Arabiji. Ovo je šokantno, ali ne i neuobičajeno za moju zemlju.

Prvi put 2003. a drugi put 2010. godine smijenjen sam s mjesta glavnog urednika “progresivnog” časopisa el-Vatan. U periodu između te dvije godine radio sam kao medijski savjetnik princa Turkija el-Fejsala, ranijeg saudijskog ambasadora u V. Britaniji, a kasnije u SAD-u. Možda izgleda čudno da radite za vladu u inostranstvu nakon što vas je ista ta vlada protjerala. Ali, ovo je, doista, saudijska kontradiktornost. Kraljevina, zapravo, pokušava pomiriti opozicione stavove reformatorskih liberala i uleme, koja nastoji očuvati svoju tradiciju. I ova hapšenja se i odvijaju u tom kontekstu.

Zašto se širi ova klima straha i zastrašivanja, kada lider, koji obećava dugo očekivane reforme, koje bi trebalo odvesti državu u ekonomski rast i privredni napredak, uživa takvu harizmu? Muhammed b. Selman uživa popularnost, a većina od tih trideset uhapšenih u tami noći, dala je podršku njegovim reformama.

U zadnjih nekoliko mjeseci Saudijska Arabija je preduzela niz novih i radikalnih političkih poteza, počevši sa suprotstavljanjem islamistima. Čak je i ohrabrivala građane da predlože imena koja bi bila dodana na vladinu crnu listu, te su tako i imena uhapšenih stavljena na tu listu.

“Pisci mišljenja” bliski vladajućoj strukturi Saudijske Arabije su u više navrata tražili “iskorjenjivanje” islamista. Nije tajna da Muhammed b. Selman mrzi Muslimansku braću, čak je i čudna kontradiktornost u realnosti da se neka osoba okarakteriše kao aktivista Muslimanske braće. Kritike saudijskih zvaničnika upućene na račun islamista već dugo se smatraju ironičnim, naročito zbog toga što se Kraljevina smatra majkom političkog islama i što za sebe tvrdi da je islamska država, koja u potpunosti primjenjuje šerijat. Izbjegavam upotrijebiti izraz “ustav” zbog njegovih sekularnih implikacija, a često govorimo kako je Kur’an naš ustav.

Bez obzira ko je ovim ciljan, ovo nije ono što Kraljevini treba u ovom trenutku. Mi sada prolazimo kroz veliku ekonomsku transformaciju, koju podržava narod. Ta transformacija nam je potrebna kako bismo se oslobodili ovisnosti od nafte i povratili radnu i proizvodnu kulturu.

To je veoma težak put. Muhammed b. Selman može mnogo bolje da postigne svoj cilj podsticanjem konstruktivnih i raznovrsnih stavova poznatih ličnosti poput Issama, kao i drugih ekonomista, vjerskih učenjaka, intelektualaca i drugih privrednike. Umjesto toga, oni su pohapšeni.

Mi, koji živimo u inostranstvu osjećamo nemoć. Mi želimo da naša država procvjeta, da se ostvari san 2030. Mi nismo protivnici naše vlade, mi volimo Kraljevinu, to je naš jedini dom koji znamo i koji želimo. Uprkos tome ja sam neprijatelj. Pod pritiskom vlade, jedan od najčitanijih i najtiražnijih arapskih listova el-Hajat je odbio objavljivati moje tekstove. Također mi je vlada zabranila pisanje na Twitteru nakon što sam upozorio na pretjerivanje u odnosu prema tada novoizabranom američkom predsjedniku Trumpu. Zato sam šest mjeseci šutio razmišljajući o stanju u mojoj zemlji i o surovim izborima koji su ispred mene.

Puno sam patio prije nekoliko godina kada su neki moji prijatelji uhapšeni. Nisam rekao ništa, nisam želio izgubiti posao ili slobodu. Brinuo sam za svoju porodicu. Ovoga puta postupit ću drugačije. Ostavio sam svoju porodicu, svoju kuću i svoj posao i podigao glas. Ako bih uradio suprotno iznevjerio bih one koji su u zatvoru. Mogu podići glas kada to ne mogu mnogi. Želim da znate da ovo nije bio uvijek slučaj sa Saudijom. Mi u Saudiji zaslužujemo bolje od onoga što se dešava.

Napisao: Džemal Hašugdži

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba