IslamBosna.ba- Jemenski izvori izvijestili su da je svrgnuti predsjednik Jemena, Ali Abdullah Saleh poslao poruke arapskim državama Zaljeva tražeći siguran izlaz za sebe i svoju porodicu, izražavajući spremnost da sarađuje. Međutim, Saudijska Arabija je odbila njegov zahtjev.
Dopisnik Al-Jazeere iz Saudijske Arabije, Asim el-Gamdi kaže da su mu izvori iz Zaljeva rekli da Saleh pokušava da obezbjedi siguran izlaz za sebe i svoju porodicu i da je bivši ministar vanjskih poslova, Ebu Bekr el-Kirbi, posjetio niz zemalja u nastojanju na ih uvjeri da Saleh nema veze sa Husima.
Izvor također dodaje da je Salehov zahtjev Rijad odbacio navodeći da je ‘Saleh imao šansu tokom Zaljevske inicijative, ali ovaj put, neće mu dati drugu šansu”.
Ahmed Ali Abdullah Saleh, sin svrgnutog predsjednika, je posjetio Rijad neposredno prije Oluje odlučnosti kako bi prenio zahtjeve svog oca u zamjenu za napuštanje njegovog saveza sa Husima, ali Saudija je odbacila zahtjeve.
Ahmed Saleh se susreo sa saudijskim ministrom odbrane princom Muhammedom bin Selmanom, na aerodromu u Rijadu. U to vrijeme, Al- Jazeera, saznaje da im je predočio niz zahtjeva i uslova u zamjenu za raskidanje saveza sa Husima.
Među zahtjevima je i podržavanje Ahmeda Saleha u Jemenu kako bi postao sljedeći predsjednik, okončanje međunarodnog gonjenja njegovog oca, i uklanjanje moratorija na njihova sredstva. Svi zahtjevi su odbačeni od saudijskog ministra i sastanak je završene.

IslamBosna.ba